Как тешовалии построили красивата си черква

Това предание разказва за мрачна история, стояща в основите на построяването на църквата „Св. Димитър“ в село Тешово, малко населено място в община Хаджидимово, в близост до гръцката граница. Според официални източници божият храм е построен в периода 1843-1844 г. от майстори, чийто имена не са пазят. Хората създават свои версии за издигането на този голям и красив за времето си богослужебен храм. Жители на близки до Тешово села, помнят откъслечни истории, разказвани от техните дядовци, за безскрупулен османски бирник, който безогледно злоупотребявал с правомощията си, вземайки от българското население в региона, многократно повече от дължимия държавен данък. Годините на безчинства, пораждат недоволство, което в крайна сметка надделява над страха, който българите изпитват от османските власти. Жителите на Тешово, решават да поемат инициативата и да избавят региона от корумпирания държавен служител.

След като за поредна година обиколил региона и събрал товар злато, данъчният служител и малкия му военен ескорт, поемат по обратния път. Замръквайки в Тешово, те решават да спрат в местна страноприемница, но не знаят че местните, успяват да убедят ханджията да сложи упойващи вещества в питиетата на данъчните, след като из селото се разчува, че бирникът е пристигнал. Гуляещите османци не осъзнават капана, преди да е станало твърде късно и в крайна сметка съдържателят на страноприемницата известява съзаклятниците, че заговорът им е успял – данъкосъбирачът и ескортът му са упоени. След като обезвреждат данъчните, местните ги отвеждат в близката работилница за преработка на желязна руда.

Там, потисканият с години гняв към алчния бирник изригва и хората от събралата се тълпа изсипват в гърлата на него и ескорта му течно желязо. Хората гледали на тази брутална справедливост като на своеобразно поетично възмездие, защото именно преработката за желязна руда, осигурявала поминъка на Тешово и околните села и именно този ценен за османската военна индустрия метал привличал бирниците година след година, оставяйки обикновено тяхното село за „накрая“. След като приключват с османците, опиянението от тази малка победа се изпарява и тешовалии започват да се страхуват от отмъщението на турското правителство. Поради това местните изгарят телата на османците в пещите на работилницата и скриват конете им. Все още разтърсени от стореното, тешовалии решават да използват златото за благородно дело и влагат средствата в строеж на красива и голяма църква, правото за построяването на която имат още от 1836 г. със султански ферман. С годините мълвата около построяването на „Св. Димитър“ заглъхва и не е останало нищо, което да подскаже, какво точно се е случило по тези места преди 160 години. Само църквата все още се извисява над селото и продължава да пази своята тайна./в.Хроника

Свързани новини

Осъдиха община Кърджали да заплати 3000 лв. на дете, нападнато от улични кучета

vesito

Времето днес, прогноза за петък, 17 май

vesito

Изправят пред съда лидера на „Атака“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.