Хеликоптерна площадка на АМ Струма: Защо струва 2 млн. лв. и става ли за Кугър?

Хеликоптерна площадка влиза в подучастък 2 от новопостороения тунел „Железница“. Към нея има маркировка и тя ще е част от системата за безопасност на тунела.

След като получи акт 16, площадката ще кандидатства за сертифициране по системата за въздушните линейки HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), обясняват от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Първоначално не е предвидено да се използва от HEMS. Площадката може да приема хелкикоптери до 3,5 тона, идеята е да се ползват от гражданската авиация, от МВР и военните“, казва инж. Красимир Найденов, ръководител на проект тунел „Железница“ в АПИ. Не е ясно обаче дали на нея ще могат да кацат най-използваните за спасяване към момента у нас военни хеликоптери „Кугър“. По спецификация те са над 5 тона, без да бъдат натоварени. Цената за изграждането на съоръжението е близо 2 млн. лв., обясняват от Пътната агенция. И допълват, че самата площадка е на стойност 300 000 лв.

Въпреки че в района не се виждат камери, от АПИ уверяват, че тя е под постоянно видеонаблюдение, което също влиза в цената. В спечелилия обществената поръчка консорциум за подучастък 2, в който влиза хеликоптерната площадка, влизат две фирми. От едната – „Джи Пи Груп“, се въздържат от коментар, но посочват, че информацията е публична и е в тръжната процедура. От „Глобал Кънстръкшън“ ЕАД не получихме отговор, въпреки отправените от нас запитвания. Потърсихме оферта на независим строител. За хеликоптерна площадка със същите размери и на подобен терен строителят иска малко над 243 000 лв. със ДДС. В сумата са включени и допълнителни 10% от общата сума за непредвидени разходи. Заложени са цени на материалите, актуални към днешна дата.

„Всяка такава площадка си е строго специфична и не може да се сложи под общ знаменател“, коментира инж. Найденов пред bTV. Проверяваме и колко струват проектите за вертолетните летища за медицинските хеликоптери. Държавата отпуска до 120 000 лв. на болниците, които ще обслужват спешната помощ по въздух. Ако изграждането им е по-малко от предвидените пари, лечебните заведения трябва да върнат остатъка, завяват в позиция до bTV от здравното министерство. Очаква се площадката и участъкът от тунела да бъдат пуснати в края на февруари. А кога и какви хеликоптери ще кацат на нея – предстои да разберем.

Свързани новини

Зелена светлина за инфpacтpyĸтypният пpoeĸт, извecтeн ĸaтo „Рoдoпcĸa мaгиcтpaлa“

vesito

След поправките в НК: Как да реагирате на пътя при тест за алкохол или наркотици

vesito

Окръжен съд – Благоевград остави в ареста българин, издирван с ЕЗА от Италия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.