Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов взе участие на Консултативния съвет по тютюна

Вчера, 16 януари 2024 година се проведе Консултативен съвет по тютюна в Министерство на земеделието и храните, с единствена точна в Дневния ред – Преходната национална помощ за тютюн за Кампания 2023 година, на която присъстваха представители на браншовите организации в страната, експерти от бранша, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев. Вчерашния Консултативния съвет е предхождан от проведени три работни срещи с представители на браншовите организации и министерство на земеделието и храните, на които се е дебатирало състоянието на бранша и се е защитавала позицията на браншовите организации по повод определянето на ставките по сортови групи в преходната национална помощ за тютюн – Кампания 2023 година.
В качеството си на Председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТ БГ, Кметът на общината д-р Арбен Мименов взе участие в Консултативния съвет по тютюна, като време на заседанието той защитаваше интересите на всички производители на ориенталски тютюн в България с отстояване на искането на тютюнопроизводителите до 2000 кг. на сорта „Басма“, който е традиционен за района на община Сатовча и Гоцеделчевски регион да получат максимално възможно високата сума от 5,50 лева на килограм. Също така г-н Мименов подчерта, че ще продължат да настояват Преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.
На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг.

Свързани новини

Спират водата в село Юруково

vesito

Кметът Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ, изрази категорична позиция срещу окрупняването във ВиК сектора

vesito

Община Кюстендил ще извърши пролетна дезакаризация на тревните площи

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.