Проверяват ферма в с. Влахи, която искат да се изнесе извън селото

Пълна проверка на фермата на Сидер Седефчев в обезлюденото кресненско село Влахи започна в четвъртък. В стопанството се отглеждат около 600 овце и кози от стари и изчезващи местни породи повече от 20 г. Шестима експерти от Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните, ДФ „Земеделие“ са започнали проверката дали изградените обори и условията, при които се отглеждат автохтонните породи отговарят на изискванията.

Преди дни стана ясно, че Общинският съвет в Кресна е решил до 10 август Седефчев да измести стопанството си извън селото. Причината е, че торът от животните замърсява селото с шестима жители, от които трима са Сидер, съпругата му и брат му. Носела се неприятна миризма, а кучетата били пуснати свободно и стряскали хората. Общинарите се позовават на приетата Наредба за отглеждане на домашни животни, според която такава голяма ферма не може да е в границите на населено място.

Решението на ОбС е взето на сесия на 7 юли. В четвъртък, ден преди да изтече даденият срок за преместване, решението е било връчено на Седефчев в присъствието на полицаи.

В защита на братя Седефчеви бе организирана петиция в социалните мрежи, стотици хора се обявиха срещу решението на ОбС. „Няма как да преместя 500 животни извън селото, в което освен нас, живеят постоянно още трима души. Ще обжалвам решението, защото общинската наредба противоречи на Закона за ветеринарно медицинската дейност и на европейското законодателство.  За мен обаче този натиск има морален аспект. Преди повече от 20 г. исках да съживя умиращото село, да съхраня изчезващите български породи овце и кози, а сега искат да ликвидирам всичко“, коментира Сидер Седефчев. Категоричен е, че фермата му не замърсява селото, в което дори няма и нормални улици, а пътят до там е черен и труднопроходим.

Фермата в с. Влахи. СНИМКИ: Фейсбук Сидер Седефчев
Фермата в с. Влахи. СНИМКИ: Фейсбук Сидер Седефчев
в.24 часа

 

Свързани новини

Фолклорният фестивал „Песни от извора“ и тази година събра в Петрово гости от близо и далеч

vesito

В името на децата и спорта! Община Благоевград спечели дело срещу ДНСК и предотврати затварянето на тренировъчните бази в парк „Македония“

vesito

Официално! ОИК регистрира Андон Тодоров като независим кандидат за кмет

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.