Проверяват ферма в с. Влахи, която искат да се изнесе извън селото

Пълна проверка на фермата на Сидер Седефчев в обезлюденото кресненско село Влахи започна в четвъртък. В стопанството се отглеждат около 600 овце и кози от стари и изчезващи местни породи повече от 20 г. Шестима експерти от Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните, ДФ „Земеделие“ са започнали проверката дали изградените обори и условията, при които се отглеждат автохтонните породи отговарят на изискванията.

Преди дни стана ясно, че Общинският съвет в Кресна е решил до 10 август Седефчев да измести стопанството си извън селото. Причината е, че торът от животните замърсява селото с шестима жители, от които трима са Сидер, съпругата му и брат му. Носела се неприятна миризма, а кучетата били пуснати свободно и стряскали хората. Общинарите се позовават на приетата Наредба за отглеждане на домашни животни, според която такава голяма ферма не може да е в границите на населено място.

Решението на ОбС е взето на сесия на 7 юли. В четвъртък, ден преди да изтече даденият срок за преместване, решението е било връчено на Седефчев в присъствието на полицаи.

В защита на братя Седефчеви бе организирана петиция в социалните мрежи, стотици хора се обявиха срещу решението на ОбС. „Няма как да преместя 500 животни извън селото, в което освен нас, живеят постоянно още трима души. Ще обжалвам решението, защото общинската наредба противоречи на Закона за ветеринарно медицинската дейност и на европейското законодателство.  За мен обаче този натиск има морален аспект. Преди повече от 20 г. исках да съживя умиращото село, да съхраня изчезващите български породи овце и кози, а сега искат да ликвидирам всичко“, коментира Сидер Седефчев. Категоричен е, че фермата му не замърсява селото, в което дори няма и нормални улици, а пътят до там е черен и труднопроходим.

Фермата в с. Влахи. СНИМКИ: Фейсбук Сидер Седефчев
Фермата в с. Влахи. СНИМКИ: Фейсбук Сидер Седефчев
в.24 часа

 

Свързани новини

АПИ пуска търг за проектиране на половината „Струма“ през Кресна

vesito

Съветничката Соня Ставрева стана майка на втора дъщеричка

vesito

МРРБ си поиска обратно 550 000 лв. , дадени за апаратура в Ковид отделението на МБАЛ Гоце Делчев, ползвала се и от други болни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.