/Видео/ Без пилот! Томов управлява община Благоевград на самотек, благоевградчанка го пита: Имаш ли програма, той мълчи

Административен съд отмени мълчалив отказ на кмета на Благоевград Румен Томов по заявление за достъп до обществена информация на гражданка, която се интересува от управленската му програма.

В заявлението, подадено от Добромира Атанасова на 12.10. 2020 година по електронен път тя поискала да и бъде предоставена следната информация за това дали кметът е представил пред Общинския съвет на основание на чл 44 алинея 5 от ЗМСА, а програма за управление за срока на мандата и ако има кога е направено.

В законоустановения 14-дневен срок от Закона за обществена информация, изтекъл на 26 октомври, Румен Томов не се е произнесъл по подаденото заявление, поради което на другия ден Атанасова подава жалба до Административен съд Благоевград против поставения мълчалив отказ.

Жалбата е оспорена от адвоката, представляващ Румен Томов който я счита за неоснователна, тъй като исканата информация не засяга пряко дейността на кмета на общината, тъй като не е обвързваща и задължителна за изпълнение

Делото е разгледано от председателя на съда Мария Тодорова, според която жалбата на гражданката е допустима и основателна съгласно определението на чл. 2 алинея 1 от закона  обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти.

Понятието „обществена информация“ следва да бъде възприемано като следствие знание за някого или нещо свързано с обществения живот в страната като тя може да се съдържа в документи или други материални носители, създавани, получавани или съхранявани от задължения по ЗДОИ суобекти.

Във всеки случай независимо дали достъпът се разрешава или се отказва следва да е налице решение в писмена форма в рамките на 14 дневния срок липсата на изрично произнасяне законовия срок и по предвидения в закона начин е довело и до съществено процесуално нарушение, поради което формираният мълчалив отказ се явява незаконосъобразен и като такъв следва да бъде отменен, счита съдя Тодорова.

С тези мотиви мълчаливият отказ е отменен, а преписката е върната обратно на кмета Румен Томов за произнасяне съобразно закона като Общината е осъдена да заплати 510 лв. на жалбоподателката, която дала за адвокатско възнаграждение. Решението не подлежи на обжалване и е окончателно.

Преди дни общинска съветничка Соня Ставрева поиска от ОИК да прекрати мантата на Румен Томов като се аргументира с много нарушения, като едно от тях бе и липса на управленска програма за срока на управлението му.

Председателят на ОбС- Благоевград Андон Тодоров  често на  пресконференции казва, че  нито един от кандидатите за кметове не са имали програма, когато са кандидатствали.

Сега вече лъсна истината защо кметът Румен Томов  не отговаря на благоевградчанката, всъщност  не отговаря, защото няма програма. А това е крайно неуместно, защото много граждани се интересуват за това, което би трябвало да е залегнало в нея. Видно е, че Томов  отправя само послания и дава обещания, като няма нито едно изпълнено обещание за една година.

Източник: В.“Струма“


 

Свързани новини

Ясен е новият ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“

vesito

/Видео/ Бомба: Андон Тодоров напусна „Партия на Зелените“ и групата в ОбС и вече е независим общински съветник!

vesito

В Петрич: Колективни усилия за успешни проекти в образованието

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.