900 евро за кв. м. за апартамент в Банско

В планинските курорти най-евтини са ваканционните имоти в Пампорово

За 10 години цените на жилищата край пистите нараснаха над два пъти, купуват основно българи.

Около 900 евро за кв. метър е средната цена на обзаведените апартаменти в Банско, показа проверка на “Труд news”. Разбира се цените на жилищата варират в широки граници според това колко луксозно е обзавеждането и на какво разстояние са от пистата.

В Банско има голямо предлагане на имоти, но и търсенето е сериозно. Повечето купувачи на жилища в курортния град са българи. Сред продавачите има и чужденци и българи. Много чужденци купиха имоти в Банско преди 10-15 години и сега някои от тях ги продават с голяма печалба. Точно преди 10 години за 15 хил. евро в Банско можеше да бъде намерен едностаен от около 35 квадрата. Сега цената е най-малко два пъти по-висока. Например едностаен от 42 кв. м. може да бъде купен за 45 хил. евро, а жилище от 67 квадрата продават за 60 хил. евро. На пазара има и луксозни тристайни апартаменти с цени над 1000 евро за квадрат.

Цените в Боровец са малко по-високи от тези в Банско, а предлагането е доста по-малко. Причината за това е, че в Боровец новото строителството е по-ограничени в сравнение с Банско. Същевременно Боровец е близо до София и много хора искат да имат имот в курорта, което води до покачване на цените. Обзаведените жилища в Боровец най-често струват над 1000 евро за кв. м., като има и оферти за 1500 евро на квадрат.

Най-евтини сред планинските курорти са апартаментите в Пампорово. Там цената на апартамент от около 60 кв. м. може да излезе с около 15 хил. евро по-ниска отколкото за същото жилище в Боровец. Основната причина за това е по-голямото време за пътуване от София до Пампорово. А когато човек инвестира в собствен имот, предпочита да има бърз достъп до него. Най-добрите цени на апартаментите в района на Пампорово са между 500 евро и 700 евро на квадрат. Това е над два пъти по-малко от цените на жилищата в София.

При избора на имот в планинските курорти от съществено значение за голяма част от купувачите е дали имат такса за поддръжка и какъв е размерът є. Тези такси в планинските курорти най-често са по-ниски отколкото в морските и зависят от това дали собственикът може да ползва допълнителни услуги като например фитнес и сауна и дали към сградата има тревни площи, които трябва да бъдат поддържани.

Свързани новини

ЕРМ ЗАПАД СЪДЕЙСТВА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧЕТИРИ ЩЪРКЕЛЧЕТА, ОСТАНАЛИ БЕЗ РОДИТЕЛ
Птиците ще бъдат отгледани в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора

vesito

Търси се директор на Басейнова дирекция – Благоевград, заплатата до 2 964 лв.

vesito

Интензивен трафик на “Кулата“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.