55 000 четвъртокласници са на изпит днес и утре

Днес се провежда национално външно оценяване (НВО) в края на 4 клас по български език и литература, а утре е това по математика. Очаква се на изпита да се явят 55 000 ученици в 1738 училища. Ангажирани са 13 645 квестори, обобщава БГНЕС. Днес децата ще решават тест в рамките на 60 минути. Тестът е еднакъв за всички, но учениците със специални образователни потребности имат 90 мин.

Тестът по български език съдържа 21 задачи, разпределени в 3 части. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста се състои от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включва задача с творчески характер. Изисква се учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини). Тестът за НВО по математика в края на IV съдържа 25 тестови задачи. Оценките от националното външно оценяване в края на IV се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование.

Свързани новини

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

vesito

Колко ще ни струва агнешкото за Великден?

vesito

Д-р Арбен Мименов с поздравителен адрес по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.