23 съветници предлагат УПИ ІІ за църква в района на селския пазар в Благоевград да се раздели на две – за православен храм и за паркинг

Само 1000 от общо 1800 кв.м, отредени за изграждане на православен храм в района на селския пазар в центъра на Благоевград, да се отделят за строителството на църква, предлагат 23-ма общински съветници. Идеята им е на останалите 800 кв.м общината да изгради паркинг, който да обслужва храма, пазара и района наоколо. Предложението е включено в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент, която ще се състои в четвъртък.

Темата за строителството на църква в района на пазара предизвика горещи дебати в края на юли, когато в пленарна зала се дискутира предложение на кмета инж. Румен Томов целият урегулиран поземлен имот (УПИ ІІ) от 1800 кв.м, отреден за храмь да се дари на Неврокопска митрополия. Съветниците от комисията по устройство на територията не бяха подкрепили категорично искането, но го допуснаха за разглеждане на сесия. Тогава съветниците се разцепиха в мненията си доколко е удачно в този район на града да се вдига голям храм, ще остане ли там място за паркинг и пазар и дали не е по-добре мащабна църква да се заложи в парк „Македония“, а на пазара да се съгради по-малка. До решение за дарение на имота на митрополията така и не се стигна, но се реши  въпросът да се обсъди с Неврокопския митрополит Серафим. Организирани  бяха срещи с него от кмета и от председателя на ОбС. Междувременно през септември община Благоевград обяви конкурс за изработване на проект за бъдещия храм „Св. Мина“, като крайният срок за подаване на проектни предложения бе 8 октомври. Идеята на 23-имата съветници от почти всички групи в местния парламент, без БСП, ДПС, БЗНС, Глас народен, демократите и единия от двамата представители на ВМРО, е УПИ ІІ да се раздели на две – за православен храм и за паркинг. Мотивът е, че при разговорите Невроколският митрополит Серафим е заявил, че 500 кв.м са достатъчни за градежа на новата цзърква. За сравнение храмът в кв. „Вароша“ е с площ от 300 кв.м.

Единствената забележка, с която точката влиза в дневния ред на предстоящата сесия, е на комисията по бюджет и финанси, която е дала препоръка паркингът да е на 2 нива.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Военни от Благоевград обезвредиха снаряд от Първата световна война

desi

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за периода 17.08-21.08.2020 г.

bilyana

/Видео/ За първи път! Извънредно заседание на ОбС при засилени мерки! Съветниците събират лични средства за подпомагане на болницата в Благоевград
Местните парламентаристи отпуснаха парични помощи на 30 души в тежко положение

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.