Ще разрешат ли общинските съветници на Тадаръков да съсипе квартална градинка?

Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране в област Благоевград отказа да даде разрешение на благоевградския икономически съветник и консултант Димитър Тадаръков да прокара път за достъп до бившия магазин Billa в ж.к. Еленово през общински терен определен за озеленяване. Фирмата на Тадаръков „Бил Рила метал“ АД поиска изработване на ПУП с изменение на плана за уличната регулация така че към магазина да се обособят Вход и изход откъм улица „Симеон Радев“ и улица „Борис Ангелушев“. Единият обаче минава през квартална градинка. Освен това съветниците прецениха че са тези пътища ще е необходимо уширение на булевард „14-ти полк“, което обаче ще е за сметка на пешеходната зона, която ежедневно се ползва от учениците в Девето училище и Професионална гимназия по икономика и от жителите на жк „Ален мак“ на път от спирката на градския транспорт към домовете им.

Извън всички тези недомислици теренът е с голяма денивелация и съветниците със строителен опит в комисията така и не успяха да си обяснят как могат да бъдат изпълнени исканите пътни връзки с булеварда.

По тази причина миналата седмица оглавяваното от Красимир Роячки икономическа комисия каза „не“ на вече бившия кмет Румен Томов, който на 13-ти април, ден преди ВАС да обяви решението си, с което го отстраняване от поста е внесъл предложение да се даде зелена светлина на Тадаръков. Другата комисия по устройство на територията както и сектор Пътна полиция към ОД на МВР главният архитект на общината и общинския експертен съвет одобриха идеята за път през общинската територия. Резултатът по казуса на предстоящата в петък сесия ще зависи от това коя от двете страни ще извади по-силни доводи.

Междувременно стана ясно, че от девети февруари 2020 година, имотът с 50 008 квадратни метра, където ще се строи магазинът, вече е обособен само на Тадаръков. До тази дата той бе част от общ терен от 67 657 квадратни метра има и който бе съсобственост но „Бил метал“ АД и „Полит трансфер“ ООД на благоевградчанина Стоян Георгиев.

За направената доброволна делба вече са уведомени всички институции, имащи отношение по строителството на магазина РИОСВ, НАП, общината и др.

Припомняме, че застроената площ на бъдещия обект ще бъде около 1300 квадратни метра, мястото е в бившият завод за механични конструкции, приватизиран през 1996 година. От 11 декември 2020 година приватизаторът бе представен от кмета Румен Томов като бъдещия ръководител отдел „Икономическо развитие на Благоевград“, който ще изпълнява изработената от него отговор на концепция целяща през следващите 20 години Благоевградска област да се обособи като свободна икономическа зона.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Плащат пенсиите за април ден по-късно

vesito

Катастрофа на бул. „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград, две коли се сблъскаха

vesito

Инж. Румен Томов: Днес отбелязваме 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.