Фермери участваха в подписка за защитата на пазарите за животински продукти

На фермерския пазар, който се провежда всеки четвъртък в центъра на град Добрич, посетителите масово участваха в подписката за отмяна заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 10 ноември, с която се забранява организирането на пазари за всички видове домашни животни и птици след установените в страната огнища на птичи грип. Забраната се отнася и за пазари за животински продукти. С подписката се търси подкрепа от обществото, тъй като, както се казва в нея, „заповедта е убийствена за малките производители“. На щандовете имаше плакати с надпис „Спрете да убивате малките производители и да пречите на хората да си произвеждат сами чиста, истинска храна!“.

На фермерския пазар най-много купувачи събираха два щанда, които предлагаха извара, кисело мляко – краве и овче, както и сирене – краве, овче, козе, а също и прясно.Представителите на фирмите заявиха, че са съвсем правомерно на пазара, тъй като все още не са получили никакви предписания от съответните органи след издаването на заповедта. Купавачите бяха единодушни, че заповедта е убийствена за малките производители, за които фермерските пазари са единствената възможност за реализация на продукцията им. Представителите на фирми заявиха, че на пазарите в Добрич, Варна и други места вече имат постоянни клиенти. „Хората се научиха да търсят чиста храна. Колкото и да се намалят цените в магазините и големите търговски вериги, нашите клиенти ще се увеличават“, добавиха те.

„Подписката е начин да покажем съпричастност към производителите“, казваха граждани, докато се подписваха. Други, докато чакаха ред, коментираха, че така се цели целенасочено ограничаване на голяма група български малки производители на месо, мляко, продукти от тях, за да се увеличава вносът./24 часа

Свързани новини

Българин преплува три реки край Ню Йорк за 8 часа

vesito

Петър Мицин – Изгряваща звезда

vesito

17 април 1879 година: Първото Велико народно събрание избира Александър Батенбер за български княз

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.