Увеличиха обезщетението за раждане на първо дете в Гърция на 2400 евро

Гърция увеличава обезщетението за раждане със задна дата, което от 1.1.2023 г. варира от 400 до 1500 евро в зависимост от броя деца.

От 2000 на 2400 евро се увеличава еднократната помощ за първо дете, на 2700 евро за второ дете, на 3000 евро за трето дете и на 3500 евро за четвърто и нагоре дете. Увеличението е със задна дата от 1.1.2023 г. като изплащането на увеличената помощ ще става на две равни вноски, първата през м. април, а втората пет месеца след раждането. Правоимаща е майка, която пребивава постоянно и законно в Гърция и има годишен семеен доход до 40 000 евро. Допълнителните разходи за увеличаване на еднократната помощ ще бъдат покрити от обезщетения, получавани в минал период от работещи на свободна практика, декларирали много ниски доходи. Новите мерки за подкрепа на родители обявиха министъра на националната икономика и финанси Костис Хадзидакис и министъра на социалното сближаване и семейството София Захаракис.

„Знаем, че разходите за живот са високи за много наши съграждани и особено за семействата с деца. Ще изгорим толкова „бензин“, колкото има правителството, за да укрепим семейството, което има тежко ежедневие“, заяви министър Захараки. Припомняме, че от 1.1.2020 г. Гърция въведе помощ при раждане в размер на 2000 евро за всяко родено дете. Към днешна дата помощта е в размер на 2000 евро и се изплаща на две равни вноски по 1000 евро. От тази година се прилагат 6 мерки за новородени (в размер на 441 милиона евро), каза министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис. Необлагаемата помощ за семейства с деца се увеличава с 1000 евро. Обезщетението за майчинство за свободни професии и фермери се увеличава от 4 на 9 месеца на нивото на минималната заплата. Въвежда се социална тарифа за електроенергия. Увеличава се семейната надбавка за работещи в публичния сектор с 20 евро за 1-во дете и с 50 евро за 2-ро и всяко следващо дете. Беше въведен таван на печалбата от бебешкото мляко./в.труд

Свързани новини

Тир помете няколко автомобила, има жертви

vesito

Времето днес, прогноза за неделя, 25 февруари

vesito

Проблеми за развитието на спорта разискваха в Кюстендил

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.