С 11,5 млн. лв. Слави удари в земята другите политици, вижте парите и имотите им (Обзор)

5,3 млн. евро в банка, 1,1 млн. лв. налични, 210 хил. лв. доходи от друга трудова дейност.

Това пише в декларацията на Слави Трифонов пред КПКОНПИ, която той подава за първи път като лидер на “Има такъв народ”. Трифонов отказваше да го направи от основаването на партията си в началото на 2020 г., както и когато стана депутат. И плати административна глоба за неподаване на декларация, след което обеща да освети имуществото си. Къща с двор в София за 1,3 млн. лева си е купил миналата година политикът шоумен, става ясно още от декларацията му. Имотът е с разгърната застроена площ от 916 кв. м, а като произход на средствата е посочен ликвидационен дял. През 2022 г. Трифонов е продал парцел от 3,7 дка в родното си село Тодорово до Плевен за 10 хил. лв. Пред комисията е обявил дяловете си в три акционерни дружества, което е публична информация отдавна. Това са “Алт плеър” АД, където има 29 994 акции за близо 300 хил. лв., “Седем Осми” АД за 9 млн. лв. и “Сет 666” АД за 50 хил. лв. Посочил е още две вземания от местни лица за общо 15 хил. лева. Заместникът на Слави в партията и шеф на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов е спестил около 550 хил. лева в 19 влога, при това в различни валути и разпределени в 4 отделни банки. Има “Фолксваген Артеон”, купен през 2021 г. на лизинг. На този фон останалите партийни лидери изглеждат по-скромни.

Бойко Борисов е обявил налични 314 620 лв. от трудови доходи, отделно в две банкови сметки държи 191 166 лв. и 36 543 лв. Парите са от заплати, отпуск и болнични на бившия премиер. Лидерът на ГЕРБ, който се върна като депутат, е получил близо 144 хил. лв. от заплати през 2022 г. 700 000 долара (1,12 млн. лв.) има на сметка в чужбина Кирил Петков. Лидерът на ПП е декларирал сумата и когато беше премиер. Има и 20 хил. в наша банка. Няма промяна в имотното му състояние – ползва чужд апартамент в София, а със съпругата му притежават “Лексус” и “Миникупър”, купени през 2021 г. Наличните му средства са 5 хил. долара. Коалиционният му партньор Христо Иванов и жена му държат в наличност 15 хил лв. И трите сметки на съпредседателя на ДБ са у нас и са за малко над 70 хил. лв. Подобни са спестяванията на съпругата му, но тя изплаща над 340 хил. евро кредит. Колегата му Атанас Атанасов е посочил 12 хил. лева кеш и скромните 2800 евро депозит на съпругата му.

Затова пък лидерът на третата партия в коалицията ДБ – Владислав Панев на “Зелените”, има 8 влога с общо 692 087 лв. Той е от депутатите, справили се най-добре финансово за последнага година – сметките му са набъбнали с над 400 хил. лева. Взел си е и нова “Тойота” за 70 хил. Сред имотите на семейството, добити преди 2019 г., е и апартамент в Тилбург, Нидерландия. Панев има акции в 47 дружества, сред които “Софарма”, БМВ, “Американ Тобако”, Швейцарската национална банка, както и държавни ценни книжа от Колумбия, Румъния и Черна гора. Друга водеща фигура в ДБ – Ивайло Мирчев, си е купил през 2022 г. жилише за половин милион в столичния кв. “Лозенец”. Мандатоносителят на ПП от старта им в политиката Константин Бачийски явно е богаташът на коалицията.

Лидерът на партия “Средна европейска класа” и кандидат за кмет на Бургас има 2,869 млн. лв. налични средства и малко акции. По богатство сред редовите депутати той се мери с Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който има 3,258 милиона долара на влог. Медикът обясни преди години, че ги спечелил от акции в голяма американска компания, която консултирал, наскоро бе окончателно оправдан по проверката за пране на пари. Този негов влог е намалял с 600 хил. за година. Има обаче още 6 сметки в евро, долари и левове за общо около половин милион.

Така той задминава Делян Пеевски като най-заможен депутат, защото според декларацията си пред КПКОНПИ избраникът от ДПС има малко над 1 млн. лв. налични средства и още 3,5 млн. общо по сметките си. Чака обаче над 19 млн. лева от дивиденти. Партийният лидер Мустафа Карадайъ няма имотни придобивки последните 2 г. Изплаща 268 038 евро кредит, а по 4 влога е заделил 500 хил. лв. Ветеранът по мандати Рамадан Аталай декларира 580 хил. лв. в банки, а Йордан Цонев – над 460 хил. Корнелия Нинова и съпругът ѝ имат 11 хил. лева в наличност, още са собственици на два апартамента в София, карат “Акура” от 2018 г. Соцлидерката е заделила малко над 82 хил. в банката, наполовина са спестяванията на мъжа ѝ.

Кредит от 8500 лв. е декларирал лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, отделно изплаща жилищен кредит и лизинг – над 103 хил. лв. Семейната кола е на името на жена му, както и жилището им във Варна. Заместникът му Цончо Ганев е декларирал само два имота, придобити през 2006 г., и налични 50 хил. лв. Жена му обаче спестява в евро – над 27 хил., въпреки кампанията на “Възраждане” срещу въвеждането на европейската валута.

Годениците и бъдещи родители Лена Бориславова и Мирослав Иванов делят жилище, което изплащат от 2019 г. Юристката има малко над 24 хил. лв. налични, не е посочила банкови депозити. На влог Иванов държи около 10 хил. Гараж, 2 апартамента и ателие има в София семейството на председателя на парламента Росен Желязков, както и наследствени части в още два. Спестил над 220 хил. лева, но жена му изплаща 300 хил. заем. Шефът на 49-ото НС има “Мини купър” и мотор “Триумф”. Зам.-шефът на НС от “Промяната” Никола Минчев пък единствен от ръководството не е декларирал доходи и имущество. 25 са депутатите, които са закъснели или изобщо не са подавали декларации, сред тях сценаристът на Слави Ивайло Вълчев и зам.-шефът на ПГ на “Възраждане” Николай Дренчев.

в.24 часа

Свързани новини

Фирма „CREATIVE“ обяви откриването си на нов маркетинг отдел в гр.София

vesito

Скандал в ОбС Благоевград! Съветничката Албина Анева иска оставката на председателя Радослав Тасков

vesito

Времето днес, прогноза за понеделник, 9 октомври

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.