С България в сърцето – тържествен спектакъл на ученици от Банско

Всяка година на Трети март, душата на България трепва, запалва се искра, която поддържа огъня на националната ни гордост. Традиция, която се предава от поколение на поколение и възпитава всяко следващо, да цени онова, което друг е сторил, за да живеем днес мирно и да даваме най-доброто, на което сме способни.
Тържество под наслов „С България в сърцето“ изнесоха ученици и учители от средно училище „Неофит Рилски“ в навечерието на Деня на Освобождението на България – 3 март. С много старание и обич учениците, напътствани от младите учители на най-старото училище в Банско, бяха подготвили едни от най-емблематичните български стихотворения и песни, посветени на така изстрадания път към свободата на българската държава.
„В историята на България има много събития и дати, които са поставили основата на националното ни самочувствие като българи. Трети март е една от тези свещени дати. С гордост можем да кажем, че всички ние продължаваме да носим непримиримия дух на предците ни.“ Каза пред пълната зала на читалището „Никола Вапцаров“ директорката Елеонора Барякова.
Наред с Вазовите „Опълченците на Шипка”, „Възпоменание за Батак”, в салона на Читалище „Никола Вапцаров” прозвучаха патриотични песни, върнали публиката към героичните събития и личности, към трагизма и саможертвата на българския народ в борбата срещу петвековните окови. За да се помни и предава на поколенията духовната сила на един народ, който до смърт е защитавал националната си принадлежност и е показал на света какво значи воля за освобождение.
Гости на училищния спектакъл бяха кметът на община Банско Стойчо Баненски, заместник- кметът Сашка Въчкова и секретарят на община Банско Иван Докторов.
В края на тържеството кметът Баненски поздрави учениците, учителите и присъстващите в залата с думите:
„Нека това тържество бъде вдъхновение и повод за гордост на всички нас! Вярвам, че усилията ви създават не само събитие, но и запечатват в съзнанието ни патриотизма и почитта към паметта и делото на хилядите герои.
Честит празник!“

Свързани новини

Мастър клас със „златните момичета“ в Сандански!

vesito

Заради ремонтни дейности: Водоподаването за с.Черниче от утре ще бъде прекъсвано

vesito

Сандански посреща Графа на 10 юни в парк „Свети Врач“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.