Съдът отряза протест на Томов, след забрана на ОбС да се правят обществени поръчки…

Административен съд не разреши на кмета на Благоевград да обявява и провежда обществени поръчки и да избира изпълнител на обекти, които имат проектна готовност и са включени в инвестиционната програма на общината, но за тях няма осигурено финансиране.

Забраната бе наложена с решение на ОбС, взето на първи април по настояване на група съветници от ГЕРБ. Искането бе провокирано от идеята на градоначалника без знание кой е той да няма право да избира строителите на обекти, в които ще се реализират след години от други управленци.
„Решението е прието единодушно от присъстващите на сесията 39 съветници и се отнася за изграждане, инженеринг, реконструкция, консервиране отчуждаване и проектиране на 42 обекта на обща прогнозна стойност 21 451 746 лв.“припомни председателят на местния парламент Андон Тодоров.

В списъка за изграждане на спортни площадки салата Покровник, Изгрев, Рилци, Зелен дол и Еленово и парковете Бачиново, Даме Груев и Струмско, благоустрояване на улица „Яне Сандански“ в село Покровник и улица „Кресна“ „Здраве“ и „Промишлена“ в Благоевград, инженеринг на канализация и на водопровод на няколко улици, включително селата Рилци и Покровни изграждане и благоустрояване на улиците в „Какавица“, „Борово“ „Заря“, „Пити гули“, „Влахина планина“, „Орфей“, „Орион“, „Рилски езера“ „Зеленка“, „Коста Босилков“, „Люлин“ и „Свобода Бъчварова“, както и разширяване и покриване на открития пазар и строителство на многоетажен паркинг в района на закритото тържище. Кметът Румен Томов обжалва пред съда решението на местния парламент за забраната да провежда предварително обществени поръчки, но магистратите са оставили жалбата му без разглеждане и са прекратили производството по образуваното дело.

Мотивите, посочени от административните съдии са че е налице законодателна воля за взаимен контрол между Общинския съвет и кмета, но само по отношение на тези актове, които имат характера на административни, касаещи придобиване стопанисване и разпореждане с общинско имущество.

Определението на благоевградския административен съд може да се обжалва в 7-дневен срок пред ВАС.
Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Община Сандански продължава третирането на обществените площи срещу кърлежи и комари

vesito

Ясно е! ГЕРБ вкарва 4-ма депутати. Изпарява се надеждата Ивайло Златанов да стане депутат

vesito

Кметът Методи Байкушев: Внимание, поледица в Благоевград утре

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.