Спират да продават овкусени електронни цигари от 2024 г.

Правителството предлага да се забрани продажбата на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи. Законопроектът за промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия е внесен в деловодството на парламента от Министерски съвет на 2 октомври. Досега тютюневите компании не бяха длъжни да поставят здравно предупреждение на опаковките на нагреваеми тютюневи изделия, но сега това ще се промени.

Когато нагреваемите цигари попадат в категорията на бездимните, за тях следва да се прилагат изискванията за етикетиране на бездимните тютюневи изделия, става ясно от законопроекта. Ще се забранят тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието. Електронни цигари или контейнери, за които има съмнение, че не са безопасни или по някакъв начин не съответстват на изискванията на закона, ще се изземат незабавно от пазара.

В момента всевъзможни заместители на тютюна, съдържащи никотин, се продават свободно. Действащата нормативна уредба не регламентира тези изделия и тяхната продажба. Предлагат се никотинови изделия с много различно съдържание на никотин – от 6 до 50 mg. Младите, включително и децатa, могат да ги купуват и употребяват без ограничения. Нараства и обществена тревога от употребата на такива изделия от деца, пише в мотивите към проекта. Електронните цигари и/или контейнерите за многократно пълнене, и изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на този закон и са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на този закон, може да продължат да се предлагат и продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 1 януари 2024 г. Същото се отнася и за нагреваемите тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на закона и са произведени или пуснати на пазара до 23 октомври 2023 г.

Свързани новини

Силно земетресение на 230 км от София

vesito

Откриха изчезналия хеликоптер, пилотът е починал

vesito

Започва профилактика на ВиК мрежата в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.