Спад на болните от коронавирус през последната седмица в Благоевград

Ковид пресата върху болниците в Пиринско отслабва, лекарите отчитат чувствителен спад на болните от коронавирус през последната седмица. Ако в пика на втората вълна в трите Ковид отделения – вътрешно, очно и УНГ на МБАЛ – Благоевград, хоспитализираните пациенти са били над 70, то сега те са 45.

„Щом се намират свободни легла, значи силата на вируса и натискът върху здравната система намаляват. Дано тази тенденция да се запази”, коментира началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Сравнително по-спокойна е ситуацията с Ковид леглата и в частната болница и общинската белодробна болница. В новоразкритото Ковид отделение на онкоболницата „Св. Мина” се лекуват 5-има пациенти при капацитет от 7 легла, заяви управителят на лечебното заведение д-р Георги Георгиев.

Чувствителен спад на хоспитализираните пациенти с Ковид инфекция отбелязват и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. „Към момента имаме 60 болни с коронавирус, от които 17 са в инфекциозно отделение, 22-ма са в детско, 19 във вътрешно и 2-ма в интензивно. В неврологично отделение, което също бе преобразувано в ковидно, в момента няма нито един болен с коронавирус и е чисто. В сравнение с предишния месец, когато имахме по 90 болни от Ковид, в момента обстановката е по-спокойна”, съобщи зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов.

Пациентка на 87 г., която е била лекувана с коронавирус във вътрешно отделение, е починала миналата нощ, но като цяло намаляват и тежките случаи.

Д-р Ангел Тонгов добави, че продължава доброволческата мисия на депутата от БСП Богдан Боцев, който от няколко седмици работи като санитар в Ковид отделението на болницата. Доброволец към болницата е и зетят на починалия от Ковид-19 шеф на детско отделение д-р Костадин Камбов – Атанас Кесаров, който е счетоводител по професия.

„Искам да изкажа голямата си благодарност към доброволците чрез в. „Струма“, тяхната помощ е безценна”, заяви д-р Ангел Тонгов.

Почти наполовина са намалели и хоспитализираните за лечение с коронавирус в разложката болница. Към вчерашна дата броят на заетите болнични легла с Ковид пациенти беше 43, при договорени 75 с РЗОК, които бяха запълнени на 100% преди няколко седмици, информираха от болницата.

Общият брой на хоспитализираните в Благоевградска област към момента е 437, сочат данните на РЗИ. Общият брой на случаите за изминалата седмица са 470, което е с 227 по-малко в сравнение с предходната седмица. Излекувани са 81 пациенти. В интензивни отделения в момента са 18 лица. В отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград е повторно заразената с коронавирус медицинска сестра, чието състояние е тежко и лекарите се борят да я спасят.

През последната седмица продължава тенденцията на спад на броя на новозаразените с Ковид-19 в Пиринско. За последното денонощие те са 68, като най-много случаи има в Благоевград – 27, в Гоце Делчев са 11, в Разлог и Петрич има по 3-ма.

Намаляване на изследванията за коронавирус отчитат и в клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград – 80 проби дневно, от които 35 са положителни. Според шефката на лабораторията д-р Цветанка Даскалова по-малкият брой заразени с Ковид-19 се дължи на по-строгите ограничителни мерки.

Добрата новина е, че много от благоевградските лекари, които изкараха коронаинфекцията, вече са излекувани, а някои от тях се върнаха в болницата. Пример за това е пулмологът д-р Владимир Рабаджийски, който работи във вътрешно и спешно-приемно отделение, той вече е на линия и болните ще могат да разчитат на неговите грижи.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Тризначката Любов се прибра от Лондон за да кръсти дъщеря си

vesito

Днес отбелязваме 148 години от Априлското въстание.

vesito

Днес спират водата в Благоевград, вижте къде

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.