Светли четвъртък е, почитаме светите апостоли Йоан и Яков

През Светлата седмица, започваща на втория ден след Великден, се прославят светите апостоли и Света Богородица. Исус избрал 12 от последователите си да бъдат негови апостоли. Яков и Йоан били едни от тях. В Евангелията братята Яков и Йоан се наричат синове Зеведееви по името на техния баща Зеведей, а също така според евангелист Марко, Иисус наричал братята Воанергес (в превод: синове на гърма), очевидно заради силния и поривист характер. Яков и Йоан били рибари подобно на баща си. Те били сред първите, които Исус избрал за свои последователи. Когато той ги поканил да го последват, двамата веднага оставили рибарския си занаят и тръгнали с него.

Светли четвъртък се чества и пренасянето на мощите на свети Николай Чудотворец, както и паметта на свети пророк Исайя. Днешният празник се нарича летен Никулден за разлика от зимния Никулден на 6 декември. Свети Николай живял през IV век и служил като епископ на град Мира в малоазийската област Ликия (оттук и прозвището му Мирликийски). В края на ХI век мощите му били пренесени от Мира, завладян вече от турците селджуци, в град Бари, Италия, където се пазят и сега. Днес се припомня точно пренасянето на мощите на светеца в Бари. Пророк Исайя, един от най-известните еврейски пророци, се родил в Йерусалим и живял през VIII-VII век преди Христос. Бил женен и имал двама синове. Бог го призовал в 738 г. да бъде вестител на Неговата воля пред народа. В запазената библейска книга с описания на живота и получените от Бог откровения Исайя разказва как бил призован.

Веднъж, когато бил в храма, той видял Господ да седи на висок престол. Храмът бил залят от ярко сияние на божествена слава. Шестокрили ангели-серафими стоели около божествения престол и пеели: “Свят, свят, свят е Господ на силите, цялата земя е пълна с Неговата слава!”.
Времето, в което живял Исайя, било много трудно за евреите. В стремежа си към земни блага те често вършели беззакония. Свещениците били хора недостойни, управниците били алчни и нечестни. Лицемерно служели на Бог, но били несправедливи и покварени. Затова Бог допуснал да ги сполетят бедствия и нашествия на чужди народи. Пророк Исайя през всичките десетилетия на своя живот изобличавал греховността, строго осъждал идолопоклонството, призовавал към покаяние и връщане към вярата в Бог. Във време на очевидни опасности, той насърчавал народа и поддържал надеждата за изкупление. Озарен от Светия Дух, възвестил раждането на Изкупителя от Дева, както и името Му “Емануил”, което означава “С нас е Бог”.

Свързани новини

Наглостта е безкрайна! Лъснаха огромни финансови разхищения от екипа “Камбитов“. Зам.кметове си разпределяли огромни суми от общинска фирма, управителят лапнал над 30 хил.лв. от печалбата
Избягвани са обществени поръчки, парите са разпределяни на близки фирми?

vesito

Велики вторник е, ден за носене на мълчана вода и дарения към бедните

vesito

ГЕРБ-Благоевград подреди листата за депутати

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.