Роля на витамин А за детския организъм

Витамин А е един от четирите основни мастноразтворими витамина, заедно с витамин Д, витамин Е и витамин К. Субстанцията е известна с редица свои ефекти, потвърдени във времето, като играе особено важна роля в периодите на растеж, характерни за детската възраст. Набавянето на необходимите количества ежедневно позволява оптимално изпълнение на редица физиологични процеси, съдейства за поддържането на добра имунна защита и подпомага растежа, психическото и моторното развитие при деца. Онлайн аптека framar.bg с различни видове витамин А може да ви бъде полезна в избора.

Как да си набавим достатъчно витамин А?

Децата се нуждаят от снабдяване с достатъчни количества витамин А всеки ден, като препоръчителните дози варират в зависимост от възрастта. При кърмачета и деца до осем години препоръчителните дневни дози са от порядъка на около 400 микрограма, след което плавно нараства и след пубертета се изравнява с препоръчителните дози за възрастните (700 микрограма при жени и около 900 микрограма при мъже).

Кърмените бебета до около шестия месец получават необходимите количества витамин А от майчиното мляко. Покрай периода на захранването децата получават необходимите количества с храната, като особено богати са животинските храни (риба, месо, масло, мляко, яйца) и всички плодове и зеленчуци с ярък жълт, червен или оранжев цвят, както и спанакът. Особено богати източници на бета-каротени (представляват провитамин А, който се превръща в активен витамин А в черния дроб) моркови, тиква, сладки картофи, кайсии, пъпеши.

Много от децата след навършване на три години показват драстична промяна в хранителните си предпочитания и склонност към отказ на полезни храни и повишен афинитет към сладкарски изкушения, тестени изделия. Намаленият внос на витамина с храната може да наложи допълнителна суплементация с хранителни добавки, съдържащи ретинол, като е необходима предварителна консултация с лекуващия лекар за уточняване на нуждата от допълнителен прием, избор на подходящ продукт, лекарствена форма, доза и продължителност на лечението.

Изборът на най-подходящия за конкретния пациент продукт е в основата на постигане на оптимални резултати от приема.

Полезни ефекти на витамин А в детска възраст

Витамин А, като типичен представител на мастноразтворимите витамини, се съхранява под формата на депо в черния дроб, което позволява ежедневно освобождаване на необходимите количества дори при краткосрочни въздействия, водещи до недостиг в храната.

Участва в множество процеси, свързани с нормалния растеж и развитие във връзка със своите многобройни биологични функции, включително генна транскрипция, клетъчен растеж, диференциация, епителизация, регулация на генната експресия и други.

Сред по-важните полезни ефекти на витамин А за детския организъм се включват:

  • добро зрение: ретинолът участва активно в синтезирането на зрителния пигмент родопсин, който е отговорен за адаптацията на окото при слабо осветление. Допълнително ретинолът е важен за зрителната острота, предпазване на увреждания на ретината и зрението като цяло
  • здрава кожа, коса, нокти: ретинолът ускорява процесите на епителизация, ускорява зарастването на рани и кожни и лигавични нарушения, стимулира синтезата на колаген и е изключително важен за здравословния вид и изпълнения на функциите на кожата, косата и ноктите. Ниските нива могат да предразположат към кожни раздразнения, дерматит, екзема
  • висок имунитет: витамин А е мощен антиоксидант и стимулира активността на имунната система, повишава устойчивостта и издръжливостта на организма към ниски температури, патогени и различни други болестотворни фактори
  • добро състояние на стомашно-чревния тракт: ретинол участва в регулацията на белтъчната синтеза и обмяната на веществата, има важна роля в епителизацията и поддържането на активността на интестиналния епител и лигавици

Симптоми и последици при недостиг на витамин А при деца

В клиничната практика много по-често се срещат случаи на недостиг на витамина при децата, отколкото предозиране със субстанцията. Признаците на недостиг на витамина в детска възраст варират в значителна степен, като могат да включват нарушения в зрението, проблеми с кожата, изразен косопад, тънки и чупливи нокти, болки в костите и ставите, нарушено храносмилане. Хроничният недостиг на витамин А може да се окаже в основата на хронична диария, чести боледувания при децата, забавяне на растежа, анемия и други.

Установяването на недостиг на витамин А при деца може да се окаже трудна задача, тъй като често протича нетипично, с разностранни системни оплаквания.

Подобряването на хранителния режим и включването на комбинирани добавки обикновено е в основата на терапевтичния подход. В детска възраст се препоръчва около една трета от препоръчителните дневни нужди да бъдат покрити от добавки, а останалите две трети следва да се покрият от храната.

Симптоми и последици при предозиране с витамин А при деца

В детска възраст много рядко се наблюдават прояви на остра интоксикация, които настъпват в рамките на около 48 часа при прием на многократно по-високи от препоръчителните дози. Проявяват се обикновено с тежко главоболие, диария, нарушения в зрението, общо неразположение и други.

По-чести са случаите на хронична интоксикация, които се наблюдават при прием на високи дози (около десет пъти по-високи от препоръчителните) за период от няколко седмици или няколко месеца. При децата подобни условия се създават при набавяне на достатъчно количества витамин А с храната успоредно с допълнителна суплементация и погрешно дозиране. Най-често се касае за грешки в дневната доза, в резултат от което родителите дават значително по-високи количества от препоръчителните. Тези количества не са достатъчни за изява на остра интоксикация, но с времето водят до поява на симптоми на хронично предозиране.

Сред характерните симптоми, типични за продължително предозиране с витамина, се включват замъглено зрение, главоболие, гадене, болки в мускулите и костите, синдром на хронична умора, промени в поведението, нарушения на съня.

Острата и хронична интоксикация с витамин А в детска възраст изисква своевременно преустановяване на приема на субстанцията, симптоматично лечение, прием на достатъчно течност и наблюдение от специалист.

Автор: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Свързани новини

Защо да изберете кожени обувки за мъже? Кои са най-модерните модели?

vesito

Хороскопът на Алена: Признание за Овните, Телците да преценяват добре действията си

vesito

Какви са законите за счетоводство в онлайн търговията

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.