РАЗЛОГ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ – ТРЕТИ МАРТ

Тази вечер Разлог отбеляза 146 години от Освобождението на България от османско иго, прекланяйки се пред паметта на загиналите за Свободата, с пукот на пушки, празнична заря, спазване на ритуала по запалване “Огъня на свободата” (Гаре) и дълги хора на площад “Преображение”.
В началото на програмата, съпроводена от военен ритуал по полагане на венци и цветя, с участието на военнослужещи от състава на Трето бригадно командване, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев поздрави присъстващите, а след това всички заедно се поклониха “на колене” пред подвига на хилядите опълченци, героично сражавали се на Шипка, знайни и незнайни български синове, руските, белоруските, украинските, финските воини, воините от много други националности, пред достойните 33-ма мъже от Разложкия край, дали живота си в името на Свободата на България.
Под съпровода на Духов оркестър към НЧ “15 септември 1903-1909 г.” венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха положени от инж. Красимир Герчев (кмет на община Разлог), г-жа Мария Димова (областен управител на област Благоевград), адв. Иван Димитров (председател на Общински съвет- Разлог), майор Узунов (от името на командира на 3-то бригадно командване Благоевград), Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници, Исторически музей- Разлог, Народно Читалище „15 септември 1903- 1909 година“, представители на Национално хайдушко движение, МБАЛ “Д-р Асен Велев” ЕООД, социални центрове и общински предприятия, учебни заведения, представители на Ротари клуб Банско-Разлог, политически партии и организации, признателни жители и гости на град Разлог.
Програмата по повод Трети март продължи с изпълнения на Детска фолклорна група „Мехомийчета“, с ръководители Мариана Манолева и Милко Бошнаков и Детско – юношески танцов състав „Разложенче“, с ръководител Данаил Атанасов.
С пукот на пушки, празнична заря, под звуците на песента “Хубава си, моя горо”, представители на Националното хайдушко движение спазиха вековния ритуал за пречистване на земята – със запален огън от свещеното растение хвойна, познат още сред местното население като „Гаре“.
По традиция около “Огъня на Свободата” се изви и пъстро хоро, под празничните изпълнения на зурнаджийски оркестър “Манетата” и народния певец Никола Тодоров, който зарадва всички празнуващи с любими народни песни.
Може да бъде изображение с 3 души, Бранденбургската порта и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 12 души и текстово съобщение

Свързани новини

Кметът Методи Байкушев: Предвижда се въвеждане на контролиран достъп и платено паркиране в болничния парк в Благоевград

vesito

Румен Томов: Честит 22-ри септември!

vesito

Нов, готов, но неизползван тунел „Железница“ на АМ“Струма” навърши две години

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.