Първият медицински хеликоптер за България излиза от поточната линия

Първият хеликоптер за медицинско спасяване, който ще е наличен в края на годината в България, вече излиза от поточната линия и има регистриран своя сериен номер – SN22744 (December 2023). Tова съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков във фейсбук.

„Първата група от шест пилоти заминава днес за Италия на обучение за типа хеликоптер (type rating). На 24 септември заминават и тримата инженери за обучение по техническото обслужване на хеликоптера“, допълва той.

По думите на Гвоздейков, терените, на които трябва да бъдат изградени шестте оперативни бази за HEMS, вече са собственост на министерство на здравеопазването. До средата на октомври ще бъде стартирана процедурата по обществената поръчка за троителството. До края на годината България ще разполага с лицензиран авиационен оператор със съответното SPA.HEMS одобрение, категоричен е министърът на транспорта.

Свързани новини

Времето днес, прогноза за неделя, 11 февруари

vesito

100 лева глоба, ако псуваш в Хаджидимово, не люпиш семки и не хвърляш угарки в Сандански

vesito

Кой превърна село Баня в СПА дестинацията на сезона

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.