Пълен абсурд! Държавата ще отнема автомобили на база на драг тестове, в които дори полицаите не вярват

 

Законодателят за пореден път сложи каруцата пред коня, приемайки промени в закона, според които държавата може да конфискува автомобила ви, ако полицията установи, че сте употребили алкохол и наркотици.

През последните години десетки водачи в цялата страна съобщават за случаи с шофьори, при които пробата с дрегер за наркотични вещества е положителна, а в последствие кръвната проба установява, че те не са употребявали наркотици. Голяма част от драг чековете дават фалшиви резултати.  Изследвания и опити показаха, че въпросните драг чекове реагират на различни лекарства, които се продават без рецепта в аптеките. Разследване на TrafficNews установи, че храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат лияние на пробите. Миналата година дори полицаите отказаха да минат на проверки за употреба на наркотици, под предлог, че нямат доверие на резултатите.

Паралелно с това има огромно забавяне на резултатите от кръвните проби, които  се анализират единствено във ВМА и в Института по криминалистика. Което на практика превръща част от водачите в затворници, тъй като за да получат свидетелствата си за правоуправление обратно, те трябва да чакат около година. Десетки българи губят работата си, тъй като ако професията им е свързана с шофиране, те не могат да я практикуват. Въпреки че лекари и юристи повдигат този въпрос многократно, законодателят не се съобразява с техните препоръки, а завишава санкциите, с които цели да ограничи употребата на забранени вещества от водачите. Депутатите използват големия брой жертви по пътищата, за да скрият своята некомпетентност и да приемат наистина работещи закони. Сега държавата ще „отнема“ автомобили на базата на тестове, с които в полицията не искат да се тестват, защото дават грешни резултати.

Към този момент ситуацията е следната:

– Спира те полиция.

– Правят ти тест за наркотици.

– Даваш  фалшивопозитивен резултат, ако не си наркоман.

– ВЕДНАГА ти взимат книжката.

– ВЕДНАГА ти свалят номерата на колата.

– ВЕДНАГА ти КОНФИСКУВАТ колата и я запечатват на наказателен паркинг.

– Отиваш на кръв за да докажеш, че ти НЕ СИ наркоман.

– Има само 3 акредитирани лаборатории в цялата страна.

– Резултатът от теста заради огромното натоварване на тези лаборатории отнема между 6 и 12 месеца.

– През това време ти си ВИНОВЕН до доказване на противното.

– Отделно се доказа, че над 400 лекарства без рецепта предизвикват положителен резултат при тест!

До какво ще доведат тези скандални законодателни промени?

На практика сега , освен че човек , който пие хапчета за глава , зъбобол, кръвно или кашлица, може да остане не само без книжка , но и без автомобил  за неопределен период от време.

Законът не предвижда никакъв вариант, в който водачът да докаже, че е невинен в някакъв разумен срок.

Тестове за наркотици трябва да има. Но те  трябва да са сигурни, а освен това кръвните проби , които всеки има право да даде, да бъдат анализирани в рамките най- много на седмица.

Скандалните  промени трябва да бъдат или отменени или прецизирани възможно най- бързо. В противен случай  реалните последствия  за обществото ще са доста болезнени. А държавата ще се превърне в най- големия дилър на автомобили. Разбира се, на стари коли!

Ето и съветите на адвокат Силвия Петкова , в случай , че драг чекът ви се окаже положителен.

1. Ако се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, винаги давайте кръвна проба или урина. Според нея е вероятно органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава проба, но даването на биологична проба е ваше право.

2. В случай, че тестът за наркотици е положителен, но не сте употребили такива – не подписвайте протокола за доброволно предаване на колата си. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прилага предварително. Ако желаят да ви го отнемат на място, това трябва да стане с протокол за изземване.

  1. В случай, че доброволно предадете автомобила си, а биологичната ви проба се окаже отрицателна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.  Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите.

Свързани новини

Жена е 3 месеца без шофьорска книжка, кръвните й проби се бавят

vesito

Община Благоевград продължава обработване на трeвните площи срещу кърлежи

vesito

Днес, жителите на с. Струмешница избират кмет

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.