ПРИ ПОХОД: Инфаркт покоси планинар в Рила

Инфаркт покоси планинар край хижа „Белмекен“ в планината Рила. Починалият турист се е движел в група със свои близки преди фаталния инцидент. Любителите на планинските преходи са се намирали на 15 минути от хижата в район, където е нямало обхват на мобилните телефони. Успели да подадат сигнал чак малко след полунощ в събота. Рано сутринта вчера към мястото на инцидента тръгнали двама спасители от ПСС-Банско – Ивайло Валеов и Иван Баряков.

Акция

„Двамата са опитали да се качат с моторни шейни до хижа „Белмекен“ от Костенец, но се оказало невъзможно заради паднали дървета. Заради това са тръгнали по друг маршрут покрай язовир „Белмекен“. Задачата им е да свалят тялото, тъй като районът, в който е станала трагедията, е недостъпен за автомобили“, споделиха вчера за „Телеграф“ колеги на двамата планински спасители от Банско.

Опасност

„По високите места времето е мъгливо и облачно и не е препоръчително туристите да предприемат походи там“, казаха планинските спасители и добавиха, че когато е мъгливо, има опасност от изгубване. „Много важно е туристите да преценяват физическите си възможности и да не предприемат непосилни за тях преходи в планините, които може да се окажат фатални за тях, както в случая с издъхналия от инфаркт планинар край хижа „Белмекен“. От планинската спасителна служба припомниха и опасностите от лавини след ураганния вятър в събота. лавини след ураганния вятър в събота.

/ Владимир Симеонов.

 

Свързани новини

Кола се преобърна край Благоевград

vesito

Пореден скандал в екипа „Томов“, зам.-кмет го вкара в съда

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 7 септември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.