Пригожин загина в самолетна катастрофа

Собственикът на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа. Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област. ТАСС предаде, че в списъка с пасажерите е фигурирало името на Евгений Пригожин. Частният самолет е летял от столицата Москва към Санкт Петербург. Няма оцелели – загинали са 7 пасажери и трима души екипаж. Припомняме, че на 23 юни 2023 година Евгений Пригожин организира метеж в Руската федерация срещу военното командване в лицето на Шойгу и Герасимов. Частната армия на Пригожин се насочи към столицата Москва, но в последния момент спря пуча с аргумента, че „не трябва да се пролива руска кръв“. Президентът Владимир Путин нарече Пригожин предател.

По непотвърдена информация в Телеграм канали самолетът на Пригожин е бил свален от ПВО в Тверска област, северно от столицата Москва. Самолетът се е разбил само половин час след излитането си. Според експерти е възможно да става въпрос за терористична атака на борда на самолета, визирайки взривяване на бомба. Иля Абишев, военен наблюдател на руската служба на Би Би Си, смята, че съдейки по кадрите от катастрофата, самолетът е бил неуправляем. Самолет пада така само при пълно и внезапно разрушаване на основните системи за управление. По време на метежа през юни Путин обеща „наказание за предателите“. Тогава се появи информация, че Кремъл е обещал амнистия на Пригожин, за да спре въоръжения бунт. По стара традиция обаче в Русия неудобните на властта рано или късно биват елиминирани, а пучът на Пригожин беше най-голямата пряка заплаха за режима на Путин през последните десетилетия. След метежа Пригожин беше забелязван в Беларус, обратно в Русия, а през последните дни и в Африка.

Руските спешни служби са открили осем тела на мястото на катастрофата, предаде агенция РИА Новости. Белият дом съобщи междувременно, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия. Юрий Фелщински заяви, че Кремъл (ако се потвърди, че Пригожин е бил на борда на самолета) ще обвини Украйна за убийството, но едва ли някой със здрав разум би повярвал на тази версия.

Какво ще се случи с терористичната групировка „Вагнер“ сега? Според Readovka частната военна компания има установен ясен механизъм на действие в случай, че Пригожин загине. Не е ясно какво включва той. В Телеграм канали, близки до „Вагнер“, се отправят заплахи към режима на Путин.

Украйна реагира на новината, посочвайки, че е изключително изненадващо бързото потвърждение на смъртта на Пригожин от руските служби. „Обикновено след самолетна катастрофа е необходимо известно време, за да се установи точно кой е бил на борда“, каза пред Meduza Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Зеленски. „Започна нов етап във вътрешната политика на Русия. Подобно демонстративно отстраняване на (Пригожин) е пряк сигнал към елитите, че започват бруталните убийства на „своих“ в Русия“, каза Подоляк.

 

 

 

 

Свързани новини

Времето днес, прогноза за вторник, 19 март

vesito

От последните минути! Фирмено „Рено Клио“ се сблъска с друга кола насред полицията в Благоевград

vesito

/Видео/ В Гърция: Циклонът „Янос“ взе първа жертва

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.