Пресата се затяга! Над 140 хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград, няма свободно легло и в реанимация

Пресата над болниците в Пиринско в третата вълна на коронавируса се затяга. Ковидните отделения са пълни, като хоспитализираните само в МБАЛ – Благоевград са 140, няма нито едно свободно легло и в реанимация. Според болничния директор д-р Огнян Митев макар ситуацията да е тежка, пациенти не се връщат. Като резервен вариант за разкриване на допълнителни легла остава отделението по гастроентерология. Хирургичното отделение, което преди два дни трябваше да започне прием и на спешни пациенти без Ковид-19, е пълно с 21 болни от коронавирус. Поради тази причина се наложи директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов да измени заповедта си и вместо от 6 април нареди пациентите със спешни хирургични заболявания да се приемат от 12 април в МБАЛ – Благоевград. Дотогава те ще бъдат поемани от хирурзите в частната болница ПУЛС, в която също са разкрити близо 80 ковидни легла.

Припомняме, че приемът на спешните хирургични пациенти без Ковид-19 се осъществява на ротационен принцип между двете болници на 2 седмици, след постигната договорка с директора на РЗИ. Поради това в част от хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград бе обособена зона „чиста от Ковид“, а в другата продължи приемът на болни с усложнения от опасния вирус. С цел подобряване на лечението предстои да бъдат обсъдени европейските и световните практики в терапията на Ковид-19 и евентуално приемане на единен протокол, който да се прилага от лекарите в МБАЛ – Благоевград.

Иначе ситуацията в болниците е тежка от близо месец и като че ли не се вижда краят, тъй като разпространението на заразата в областта не утихва, напротив поддържат се постоянни нива от 150-160 нови случая на заразени на денонощие. Личните лекари продължават да са в очакване на повече количества от РНК ваксините на „Пфайзер” и „Модерна“ за имунизация, тъй като интересът на пациентите към „АстраЗенека“ е силно занижен. Преди два дни в РЗИ – Благоевград са доставени ограничени количества от американските ваксини, които са насочени към имунизационните кабинети. Надеждата е, че до края на месеца ситуацията с доставката на ваксини ще се промени, както и че със затопляне на времето вирусът ще отслабне, заяви общопрактикуващият лекар д-р Дафина Тачова.

Източник: Вестник“Струма“

Свързани новини

Нов довеждащ водопровод за решаване на проблемите с водоснабдяването на селата Михнево и Кърналово

vesito

Кметът на Сандански и съветниците полагат клетва днес

vesito

Николай Шушков: Благоевград ще има отново зам-кмет по култура

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.