Представяне на книгата „ГЛИНА“ на Виктория Бешлийска в село Микрево

Днес, в залата на Пенсионерски клуб „Надежда“ в сградата на Народно читалище „Братя Миладинови – 1936“, с. Микрево бе представена книгата „ГЛИНА“ от авторката й Виктория Бешлийска. Представянето на книгата е част от съпътстващата културна програма на XXIII- ти Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – Микрево 2023.
Романът „ГЛИНА“ е дебютен за Виктория Бешлийска и е вдъхновен от една стара легенда, която разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Виктория Бешлийска взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която разказва за съдбите на две влюбени сърца: „Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.“
На представянето на книгата присъстваха развълнувани нейни почитатели от срещата с автора на любима своя книга, която е оставила дълбока диря в сърцата им със своята емоционална история и незабравими герои, която е обагрена с българско звучене.
В приятна атмосфера авторката сподели много интересни факти около създаването на романа, отговори на въпросите на събралите се почитатели на книгата, които получиха й автограф от нея с индивидуално послание за всеки. По време на представянето на книгата „Глина“ от Виктория Бешлийска бяха прочетени откъси от нея, които са оставили отпечатък в душата й.
Благодарим на г-жа Бешлийска, че ни представи своята дебютна книга и за възможността почитателите на „ГЛИНА“ да се докоснат до процеса по създаването й и да научат любопитни факти за нея.

Свързани новини

Строят нова болница в Благоевград

vesito

Важно за жителите на община Петрич!

vesito

Изграждат комбинирана спортна площадка в двора на VII СУ Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.