Поставиха нови контейнера за текстилни отпадъци в Разлог

Община Разлог постави 2 нови контейнера за събиране и рециклиране на текстилни отпадъци
Инициативата за поставянето на контейнерите е част от стратегията на Общината за устойчиво развитие и опазване на околната среда
Контейнерите за разделно събиране на текстилни отпадъци се намират на две възлови места в град Разлог:
улица “Опълченска” (при кръговото кръстовище/ Спорт Тото)
до зелена площ между улица “Бела река” и улица “Рила”
Чрез поставянето на новите контейнери Община Разлог предоставя условия на всички жители и гости общината да оставят своите стари или неизползвани дрехи, обувки и други текстилни отпадъци, с цел тяхното оползотворяване и рециклиране, с което се намалява вредата върху околната среда. За тази инициатива Община Разлог си партнира с TexCycle, като част от стратегията си за устойчиво развитие и опазване на околната среда и създаване на по-добра среда за живот и развитие на жителите си.
Контейнерите на TexCycle осигуряват лесен и удобен начин за разчистване на ненужните текстилни изделия, без те да достигат до сметищата за боклук или да бъдат разпилени около контейнерите за битови отпадъци.
В контейнерите, обозначени с надпис „Дрехи и обувки“, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, текстилни аксесоари и домакински текстил (пердета, спални комплекти, кърпи и т.нат.). Текстилните продукти следва да бъдат предавани в приличен вид- чисти и опаковани в торби, като не се допуска към тях да са добавени метал, хартия, стъкло или други битови отпадъци.
Съобразно Закона за управление на отпадъците и на база договорните отношение между Община Разлог и фирмата изпълнител, текстилните отпадъци следва да бъдат извозвани най-малко един път седмично до пункт за рециклиране.
Своевременно, с цел опазване чистотата в града, служители на Община Разлог ще извършват ежедневни проверки за струпването на текстилни отпадъци. След транспортирането на отпадъците до пунктове за рециклиране, съотвените подлежат на сортиране и предаване за повторна употреба или оползотворяване на тези видове битови отпадъци.
Повторната употреба е най-екологичното продължаване на живота на текстила, според стратегията на Европейския съюз за постигане на кръгова икономика, тъй като за него се изисква най-малко допълнителен ресурс и енергия. Събраните дрехи се сортират и дезинфекцират и според своето състояние намират последваща реализация. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

Свързани новини

Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов: Хората искат промяна и развитие!

vesito

Мащабна историческа въстановка, пресъздаваща героичната защита на Благоевград преди 110 години в парк „Бачиново“

vesito

Тъжна вест: Почина Красимир Божурски

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.