Подобрения и промяна на градската среда в Петрич

Усвояването на неизползваеми зони в централната част на Петрич и трансформацията им в нови градски пространства за отдих, спорт и култура е сред най-значимите и видими резултати от работата ни за последните 4 години. Новият градски парк реши един от основните градоустройствени проблеми в Петрич, а именно необходимостта от градска среда, където на едно място да бъде осигурен активен и пасивен отдих за всички целеви групи.
Два паркинга, амфитеатър, музей, детски площадки, спортни терени и многофункционална спортна зала, стена за катерене в съчетание с малка екосистема на богат животински и растителен свят са всичко от което всеки от нас се нуждае за една пълноценна почивка в града. ​
Зелената система също е решена по един съвременен начин, осигуряващ подобряване на зелените пояси в града от една страна, а от друга декоративност и живописни гледки през всеки сезон. В градския парк са осигурени условия за богат животински свят.
Особено внимание е обърнато на зоните за деца. Детските площадки в парка позволяват пълноценна игра за всички възрасти – деца от 0 до 3 години и деца от 6 до 12 години.
В парка е изградена и една малка, но изключително важна площадка, която позволява на деца със специфични потребности да общуват и играят заедно с връстниците си.
Водната архитектура, осигурена с наличието на два вида фонтани, спомага за допълване на живописността на зоната.
Паркът се превърна и в своеобразен културен център на града. С откриването на новия дом на Исторически музей през м. май, 2022г. за жителите и гостите на града това място стана предпочитано за срещи с историята, културата и различните й проявления. Устойчива градска среда, култура и изкуство, зелени инициативи с обща насоченост към сплотяване на хората и развитие на обществото – това са принципите на новия европейски Баухаус, разработен през 2021г в Европейския парламент. Към основните предвиждания, изпълнени по проекта, паркът се надгражда и обогатява ежегодно с различни атракции, нови функционални зони и придобивки.
Сред тях са:
-Фитнес площадка на открито (съвместна инициатива с дарители)
-Въжено съоръжение роупленд (съвместна инициатива с дарители)
-Бюст – паметник на Васил Левски (съвместна инициатива с дарители)
Случаите на посегателства върху съоръженията в парка, които са ежедневие за съжаление, провокираха нетърпимост у много хора, което предизвика и техните активни реакции.
Това е знак, че процесите са задействани и рано или късно ще има положителна промяна.
Това е и големия успех от създаването на новия градски парк на Петрич – промяна на градската среда, която да доведе до положителна промяна в обществото.
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с дърво, път и тревна площ
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с голф игрище и тревна площ
Може да бъде изображение с тревна площ
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Може да бъде изображение с тревна площ и железница
Може да бъде изображение със здрач
Може да бъде изображение с 10 души и катерачи
Може да бъде изображение с трамплин
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с 3 души и воден басейн
Може да бъде изображение с воден басейн
Може да бъде изображение с камбанария и река Арно
Може да бъде изображение с паметник

Свързани новини

/Видео/ ОбС- Благоевград върна искането на Томов за 5 млн. лв. заем поради нарушена процедура

vesito

Банско домакин на състезание по парапланеризъм „Банско оупън“ -2023

vesito

С проекти на стойност между 150-200 млн. лв. Община Благоевград подобрява публичната инфраструктура на областния център

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.