Пластмасовата книжка изчезва още догодина!

Шофьорската книжка така, както я познаваме, може да излезе от употреба още догодина. Това произтича от приетите от Европейския парламент нови законодателни правила по пакета за Европейския цифров портфейл. Един от детайлите по него е създаването на европейската дигитална шофьорска книжка.

Промени

Съгласно разпоредбите държавите членки трябва да осигурят въвеждането на такава до две години след влизане в сила на промените. Всяка страна е длъжна да изгради свой център за данни, където да съхранява регистъра на водачите на МПС, който включва типа автомобил, валидността на свидетелството, както и информация за наказания като отнемане на книжката. Центровете от своя страна трябва да са свързани в обща система, която ще позволява непрекъснат достъп. Така при спиране на пътя на шофьор от Германия у нас българският полицай ще може да провери шофьорския статус на немския гражданин за секунди.

Проверка

Остава отворен въпросът дали въобще ще съществува шофьорска книжка, дори и в дигитален вид на смартфон или смарт часовник или проверката за шофьорска правоспособност в бъдещето ще бъде само по ЕГН в този отдалечен регистър. „Възможни са и двата варианта и те тепърва ще бъдат обсъждани. Аз съм по-скоро на мнението, че няма никаква нужда от инспекция на книжка на устройство, а проверка по ЕГН може да бъде напълно достатъчна и ефективна“, коментира за „Телеграф“ депутатът от ПП-ДБ, според когото България има всички възможности да изгради системата още догодина при наличие на политическа стабилност.

Глоба

С промените ще отпадне и глобата в Закона за движение по пътищата за шофиране без книжка. В момента водачите са длъжни да носят пластиката и се наказват за това, че не я носят дори и проверка в регистъра да покаже, че тя е валидна и без наказания. След реформата пластиката ще отпадне. Тя обаче ще продължи да съществува като опция и МВР ще издава такава на водачите, които желаят да я имат. Причина за това може да е шофиране в страни, които не са членки на ЕС, като Турция, Северна Македония и др., които няма да имат достъп до европейските регистри и не биха могли да проверяват дигитална книжка нито по QR код, нито по ЕГН.

 

Свързани новини

Кметът Методи Байкушев по време на провелото се вчера обществено обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг

vesito

Времето днес, прогноза за неделя, 10 декември

vesito

Изборният ден започна без сериозни нарушения

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.