Още едно от предложенията на Андон Тодоров  е факт, сложиха нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение  поставиха днес  в Благоевград. Това стана факт след предложението на Андон Тодоров от Партия на зелените. От партията бяха внесли куп предложения в предишния мандат на ОбС и някои от тях са вече факт.Сред тях са и предложенията, свързани с наредбата за раждаемостта, а сега и с контейнерите за дрехи. 

В тях ще се събират стари дрехи и обувки, както и текстилни материали. Това трябва да бъдат отпадъци, генерирани от домакинствата. Целта е да се рециклират или да бъдат повторно използвани от социално слаби граждани.

Поставяйки контейнерите, гражданите могат да оставят дрехи и други артикули от текстил, като даренията периодично ще се събират и хигиенизират„,  обясни  Андон Тодоров, които е председател на ОбС Благоевград.

Според него, това е начин за стимулиране на екологични практики у хората. „Убедени сме, че всяка една стъпка в посока за по-чиста и по-подредена среда на живот е своеобразен принос към екологията и едина стъпка към по чист въздух в нашия град„, допълни  още лидерът на Партия на зелените.

Новите контейнери са брандирани със знака на община Благоевград, както и с надписи, обозначаващи тяхното предназначение. Добре е дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба. Поставени са на възлови места, в централна градска част и широк център, за да могат да бъдат достъпни за гражданите. Първите пет контейнера са монтирани на ул. „Св. Иван Рилски”, до сградата на Камерна опера, пред сградата на пощата, в ляво от стълбището, пред сградата на магазин „Билла”, на ъгъла до стоянката на такситата, ж. к. „Еленово”, ул. „Георги Андрейчин”, на автобусната спирка срещу Супермаркета и ключаря, до зеленчуковия и цветарския магазин, както и в кв. „Струмско”, срещу страничния вход на магазин „Стоми”.

В контейнерите можете да оставяте стари обувки, дрехи, чанти, колани и текстилни отпадъци. Целта на тази система е рационално управление на текстилните отпадъци, рециклиране, което да подсигури повторното им използване от социално слаби граждани.

Община Благоевград предоставя на фирма ,,Евротекс“ ЕООД правото да организира на територията на общината система за разделно събиране, съхранение, сортиране и предаване за повторна употреба и/или оползотворяване на битови отпадъци от облекла и текстилни материали, както и правото да използва елементи от общинската инфраструктура за разполагане на специализирани метални контейнери. Всички дейности са за сметка на фирмата. Проектът TexCycle осигурява лесен, сигурен и удобен алтернативен начин за разчистване на ненужните дрехи, като така успява да предотврати тонове текстилен отпадък да стигнат до сметищата или да бъдат разпиляни в близост до контейнерите за смесени битови отпадъци и нерегламентирано изгорени.

 

 

 

Свързани новини

Нов ужас! 54-годишна учителка от село Стоб почина след ваксинация

vesito

Гражданска позиция на експерта Д. Ирибозов! За черква на пазара трябва да се чуе гласа на жителите на община Благоевград! Трябва публично обсъждане!

vesito

Традиционният панаир в Гоце Делчев започва от 18 септември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.