Отнетите по-нови автомобили на пияни и дрогирани шофьори ще се ползват от държавата

Държавни ведомства, общини и държавни университети ще получават за ползване отнети или изоставени в полза на държавата автомобили, като сред тях ще бъдат и автомобилите на доказано шофирали след наднормена (над 1.2 промила) употреба на алкохол и наркотици шофьори. Това постановява издадена на 22 февруари заповед на финансовия министър Асен Василев.

Отнетите автомобили, които са в добро състояние, ще бъдат предоставяни с предимство на държавни ведомства, а чак когато няма интерес към тях, тогава ще бъдат продавани от Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. Автомобилите на пияни и дрогирани шофьори се отнемат от съдилищата от миналата година след приетите промени в Наказателния кодекс. Тези автомобили се предоставят на Националната агенция за приходите (НАП) за продажба чрез търгове и вече над 170 автомобила са предадени на НАП, уточняваСега„.

НАП и Агенция „Митници“ се задължават два пъти в месеца да подават в Министерството на финансите справки за конфискувани, отнети и изоставени в полза на държавата автомобили. Автомобилите трябва да са с регистрации след 1 януари 2010 г., както и да няма пречки да бъдат пуснати в движение. Очакванията са колите в добро състояние да останат за ползване от някое държавно ведомство. Изключение ще има за автомобилите, които са отнети по закона за незаконно придобитото имущество. Те са извън обхвата на заповедта на министъра на финансите, т.е. за тях НАП няма да дава справки и те няма да бъдат предоставяни за ползване от държавни ведомства. Правозащитници разкритикуваха остро отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори като „откровена лудост“, като до момента не се вижда осезаем ефект от него.

Свързани новини

Времето днес, прогноза за вторник, 27 февруари

vesito

Петима души са загинали при катастрофи през последното денонощие в страната, ранените са 40, съобщават от МВР

vesito

Тесла с годишните прегледи на колите! Ще плащаме почти двойно

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.