Община Дупница спечели проект „Осъществяване на процеса по образователна десегрегация в гр. Дупница“

Община Дупница печели проект „Осъществяване на процеса по образователна десегрегация в гр. Дупница“, финансиран по НП „Подпомагане на общностите по образователнадесегрегация. Проектът ще се реализира в периода 16.09.2024 г. – 30.06.2025 г. Целевата група по проекта е със 106 деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст от ромски произход, живеещи в обособени квартали, и техните родители. Приемането им в несегрегирана среда следва да допринесе за достъпа им до качествено образование, по-добро овладяване на български език, излизане от традиционната за общността среда и по-лесна адаптация в обществото. Стойността на средствата, осигурени от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, са в размер на 39 890,00 лв. Община Дупница участва с 10% съфинансиране, в размер на 4 321,84 лв. Партньори на Общината по проекта са три общински училища от гр. Дупница: СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Евлоги Георгиев“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“.
Основните дейности по проекта са следните:
– осигуряване на безплатен транспорт в рамките на населеното място за ученици, в задължителна училищна възраст, предоставящи сегрегирани образователни служби за обучение, възпитание и социализация в несегрегирани приемни образователни служби чрез с договор за специализиран транспорт с автомобилен транспорт;
– осигуряване на учебни пособия и материали за ученици до 7 клас и назначаване на един образователен медиатор по проект.
Допълнителни дейности:
– осигуряване на летни училища за децата, постъпващи в първи клас;
– осигуряване на информационни кампании в кварталите и др.

Свързани новини

Петрич отбеляза тържествено 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

vesito

Важно за жителите на община Петрич!

vesito

Деца и младежи от община Кресна разказват за своите добри постъпки

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.