Община Благоевград търси външно финансиране за незаконосъобразно отклонените средства и за важни проекти с предвидено съфинансиране

Доклад на АДФИ (Агенция за държавен финансов контрол) потвърди, че през 2022 – 2023 г. неправомерно са разходвани близо 8,2 млн. лв. от целевите средства на oбщина Благоевград. Целевите средства за конкретни инвестиционни проекти са 6 840 167 лв. Проектите са от изключителна важност за местната общност. Ако не бъдат изпълнени, целевите средства трябва да бъдат възстановени от общината на държавния бюджет. Става въпрос за ул. “Промишлена”, укрепване на свлачище по пътя за м. Картала и ремонт на сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“. Освен това, община Благоевград е одобрена да изпълнява 13 проекта по национални програми и програми на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Тези проекти включват изграждане две детски градини, обновяване и разширение на училищни сгради, ремонт и енергийна ефективност на общински сгради. По тях се предвижда съфинансиране през 2024 г. и 2025 г. в общ размер от 9 784 379,66 лв. Една част от необходимите средства, а именно 2 124 546 лв., ще бъдат осигурени от набраните средства за отчисления при РИОСВ. Според обстоен анализ на Дирекция „Финанси“ посочените суми в общ размер на 14 500 000 лв. не могат да бъдат покрити от собствените приходи на общината и следва да бъдат осигурени чрез банково кредитиране. В тази връзка кметът Методи Байкушев насрочи публично обсъждане на намерение за поемане на дългосрочен общински дълг на 22 април (понеделник), от 19.00 ч. в зала „22 септември“.

Свързани новини

Безплатна кино прожекция на филма „Киберпрестъпност“ за учениците в Сандански!

vesito

Народен събор в село Илинденци

vesito

Благоевград посреща Цветница с празничен концерт на Биг Бенд

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.