Община Благоевград представи критериите за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво

Днес (29.07.2024 г.) от 15:00 часа в Зала “22-ри септември” Община Благоевград проведе пресконференция по проект № BG16FFPR002-5.002-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“. Първата процедура по проекта за прием на заявления от граждани на нови отоплителни устройства започна през изминалата седмица обявиха от Община Благоевград, по време на събитието днес експертите разясниха условията за кандидатстване от гражданите, представен бе и екипът, който ще приема заявленията на желаещите да получат нови отоплителни устройства. Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на община Благоевград чрез подмяна на печки/котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление – климатици, термопомпи и печки на пелети, които ще допринесат за намаляване на вредните емисии на ФПЧ10 от битовото отопление на твърдо гориво.

С цел популяризиране на дейностите по проекта се предвижда да бъдат организирани и провеждани комуникационни кампании сред населението на общината относно възможностите за кандидатстване по процедурата за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи. Проектът е финансиран по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16FFPR002-5.002 „ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ!“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет на Република България.

Общият бюджет на проекта възлиза на 21 725 799,06 лева, от които 18 466 929,20 лева са предоставени от Кохезионния фонд на ЕС, а останалата сума е съфинансирана от националния бюджет на Република България. Периодът на изпълнение на проекта е от месец Март 2024 г. до месец Декември 2028 г. Екипът за управление на проекта включва експерти от различни области, които ще работят за успешното реализиране на всички предвидени дейности и постигането на поставените цели.

Свързани новини

Кола се заби в бетонна преграда в Банско

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 18 април

vesito

Нова автобусна линия от Благоевград до Картала за уикендите

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.