Община Благоевград отнесе акт заради неразбориите около минералната вода

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” подвежда община Благоевград под административнонаказателна отговорност заради продължаващия с години спор между настоящия общински съветник Христо Ковачки и бившия Румен Калайджиев хотелът на кого от двамата харчи повече минерална вода от разрешеното количество.

Поредният сигнал в дирекцията  постъпва на 30 март 2021 г., а негов подател е собственикът на хотел „Езерец“ Румен Калайджиев. Същият настоява институцията да извърши проверка на резервоара, от който водата се разпределя към неговия и към хотела на Ковачки „Монте Кристо“, с твърдението, че в „Езерец“ не постъпвала минерална вода съгласно издадено разрешително за водовземане от 24.11.2017 г.

Миналия месец служители на дирекцията съвместно с представител на община Благоевград правят оглед на двата хотела, хигиенната баня до хотелски комплекс „Монте Кристо“ и събирателния резервоар и установяват, че в „Езерец“ действително няма минерална вода, а в резервоара под Владишкото нивото на водата е паднало под водовземната тръба за хотела, което е обяснението за сухите кранчета. За разлика от тръбата към „Езерец“, тази към „Монте Кристо“ била пълна, защото е разположена на дъното на резервоара.

Огледът показал още, че измервателното устройство, отчитащо ползваните водни количества за водоснабдяване на банята и „Монте Кристо“, е подменено, за което дирекцията не била уведомена, освен това не работело.

При извършената проверка на банята и хотела на Ковачки комисията проверяващи констатират, че обектите не работят, а монтираното измервателно устройство в банята е наред и стриктно отчита колко минерална вода влиза.

Актът към общината ще е както заради подмяната на водомера в резервоара, защото тя е негов собственик, така и за неизпълненото още от 2019 г. предписание на дирекцията за промяна на тръбопроводите, които са изградени на различни нива в резервоара, за да може водата да пълни равномерно двете тръби.

Освен община Благоевград с актове от последните проверки на Басейнова дирекция са община Рила и санданското водно дружество УВЕКС ЕООД – за недеклариране на дължимите такси за 2020 г., както и гоцеделчевската строителна фирма „Алса Инвест“ на Александър Синанов – за нарушаването на естественото състояние на речното легло и брега на р. Канина. Ползването на Рилска река за заустване на отпадъчни води е цитирано като мотив за финансова санкция във втория акт на община Рила.

Собственикът на хотел „Орбел“ в Добринище Руен Иванов ще бъде сред най-сериозно санкционираните с до 10 000 лв. заради ползваната от него минерална вода без разрешително.

Същият размер глоба – от 2000 до 10 000 лв., ще бъде наложена и на скандалния благоевградски биотец „Рубин“ за водовземане от открит канал чрез водовземно съоръжение (водоприемна бетонова шахта) без разрешително, издадено по реда на Закона за водите.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Учителка от Благоевград, преподаваща физика и химия на български, английски и френски, грабна престижна национална награда

vesito

Цените на горивата ще падат още, с около 20 стотинки на литър до края на годината

vesito

Община Благоевград актуализира Плана си за интегрирано развитие с 18 нови проекта

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.