Няма фалшиви дипломи, има клеветническа кампания

МОН оповести публично „резултатите“ от неприключилата проверка

Няма да оставим чиновническите недоразумения да рушат репутацията ни. Югозападният университет е стратегически за националните интереси.

Напоследък, в публичното пространство бяха тиражирани серия от неверни и противоречиви твърдения, манипулации и откровени лъжи по адрес на един от големите държавни университети в България – Югозападният университет „Неофит Рилски“ (ЮЗУ) в Благоевград. За съжаление, „творчески принос“ за просперитета на тази кампания, дават и някои представители на Министерството на образованието и науката (МОН). Дали става дума само за недоразумения и чиновнически недоглеждания или пък и за целенасочена атака срещу нашия университет в услуга на частни, лични и политически (а дали не и корупционни?) интереси, със сигурност ще бъде изяснено.

Искрено се надяваме, случилото се да е само недоразумение, което бързо да бъде преодоляно според законодателството, за да се преустанови незаслуженото очерняне на ЮЗУ. Това е важно, не само за академичната общност, но и в по-общ план – за държавата, защото Югозападният университет „Неофит Рилски“ е стратегически университет за националните интереси, в сложния балкански контекст на Югоизточна Европа, а дискредитирането му всъщност дискредитира държавата. В основата на всичко, всъщност стои бившият преподавател по история в ЮЗУ – доц. д-р Стефан Дечев. Без да коментираме преподавателските качества на г-н Дечев, следва да подчертаем, че отношението на последния към учебния процес бе най-малкото странно.

Известен факт е, че Дечев отсъстваше от работа за големи периоди и умишлено не нанасяше своевременно изпитни оценки в главната книга. Това обаче създаваше множество проблеми на студентите и администрацията от катедра „История“. Оказа се, че много студенти не могат да оформят успех, не могат да подадат документи за стипендия и дипломиране. Това ни принуди, периодично да свикваме комисия, която да провери предисторията на липсващите оценки, в резултат на което упълномощено лице служебно нанасяше оценките в главната книга, срещу подпис. Това е и причината, поради която част от оценките не са нанесени от доц. Дечев и срещу самата оценка не стои негов подпис. Никой и никога не е твърдял, че подписите, които Дечев показва наляво и надясно, са негови. Очевидно е, че не става въпрос за фалшифициране на оценки и подписи, а за служебното им нанасяне, поради факта, че въпросния господин просто не идваше на работа. Всичко това може много лесно да бъде проверено. Буди недоумения фактът, защо доц. Дечев „осъзнава“ всичко това едва в началото на декември 2023 г., при положение, че същият е преподавател в ЮЗУ от 30 години, а щедро раздаваните пред медиите главни книги от 2015 г.- 2018 г. са били на негово разположение 7-8 години.

Очевидно, сигналът съвсем „случайно“ разбира се, е подаден в навечерието на Общото събрание на висшето училище, насрочено на 14.12.2023 год., на което се избира нов ректор. Известен факт е, че този бивш наш преподавател има своите политически и даже роднински връзки в действащото правителство (вече в оставка). Дали това е било и опит за политически натиск по повод на избора на ректор, на този етап е невъзможно да установим. Но е факт, че на 11-13 декември 2024 г., т. е. броени часове преди Общото събрание на университета, скорострелно беше изпратена проверка от МОН. Следва да отбележим важен факт: проверката обхваща периода 2015-2018 г. Това означава, че проверяващите трябва да се съобразяват и да отчитат действалата към този период нормативна уредба. Не днешната, не онзиденшната, а именно действащата в периода 2015-2018 г. нормативна уредба. В този контекст се налага въпросът защо МОН прие, че има неправомерно сливане на учебни години през 2015 – 2018 год., при положение, че забраната за сливане бе приета през юли 2022 год.? Важно е да отбележим, че проверяващите служители на МОН (Росица Колева и Тодор Ванчев) не потърсиха среща, обяснение, възражения или документи от зам.-декана и декана на Правно-историческия факултет в периода, обхванат от проверката, още повече, че същите са посочени поименно в сигнала.

Странна административна практика! Нещо повече, на университета не беше предоставена възможност да се запознае с твърденията на проверяващите и да ги опровергае, т. е. да се защити. Вместо това, на 17 януари 2024 г. изненадващо за целия академичен състав, МОН оповести с прессъобщение публично „резултати“ от тази неприключила проверка. Важен детайл е, че това прессъобщение е тиражирано, естествено отново напълно „случайно“, в деня и часа на провеждане на тържественото заседание на Академичния съвет на ЮЗУ, след избора на новия ректор. В него се твърди, че „цялата учебна документация в Правно-историческия факултет на ЮЗУ се води непрецизно, некоректно…“, имало много нарушения, защото студенти от специалност „Право“ били завършили в съкратени срокове, след като са се прехвърлили в ЮЗУ от други специалности и висши училища.

Както вече посочихме, на законно основание такава практика имаше не само в ЮЗУ, а и в други университети и техните юридически факултети. С други думи, всички дипломи, издадени до влизането в сила на тези промени през юли 2022 г. са напълно законни и изрядни. Това се потвърждава и от обстоятелството, че същата дирекция „Висше образование“, която прави проверката в ЮЗУ, надлежно е издала холограмни стикери за всички дипломи, издадени преди цитираните законови промени. Предоставили сме цялата документация, която доказва законосъобразността на дипломите за висше образование, за които неоснователно се твърди, че били нередовни, „фалшиви“ и „незаконни“. Защо тогава се тиражират манипулации и лъжи? Чии интереси обслужва тази клеветническа кампания? Издадените от ЮЗУ дипломи по нищо не се различават от издадените от всеки друг университет дипломи – нито по съдържание, нито по процедура за издаване. Защо тогава, МОН съсредоточи цялата си енергия да дискредитира именно ЮЗУ? Защо МОН хвърли „бомбата“ с едно прессъобщение, по неприключила проверка, с неясни констатации?

Така подхвърлени в публичното пространство обаче, тези недоказани твърдения подведоха мнозина, в т. ч. уважавани колеги юристи, както и част от широката общественост. Дали пък това не е била целта? Едва на 23 януари 2024 г. „резултатите“ от въпросната проверка ни бяха предоставени. Оказа се, че са пълни с голословни твърдения и обвинения. Твърди се, например, че имало нередовни документи. Без обаче да се посочва кои точно документи проверяващите претендират, че са нередовни – вид на документ, дата, номер, нормативно основание, поради което ги квалифицират така. Онзи ден пък научихме с още по-голяма почуда от министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков по време на парламентарния контрол, че те били проверявали Правно-историческия факултет за дисциплината „Съпротивление на материалите“?! Такава дисциплина, обаче никога не е съществувала в нашия факултет и няма как да съществува, защото не сме подготвяли, не подготвяме, и нямаме намерение да подготвяме инженери в Правно-историческия факултет. Очевидно точно толкова „добросъвестно“ и „законосъобразно“ са проверявали тази несъществуваща учебна дисциплина, колкото са проверявали специалностите „История“ и „Право“. Разбирате, за какво става дума, нали!

Ще спра обаче дотук. Засега. Но от името на академичния състав на ЮЗУ „Неофит Рилски“ заявявам нашата категорична воля, че няма да оставим нито чиновнически недоразумения и недоглеждания, нито клеветнически кампании да рушат репутацията на нашия Университет, сред чиито партньори са едни от най-големите университети в Европа, САЩ и Азия. Защото подобни атаки компрометират и авторитета на висшето образование в България като цяло. Трябва да е ясно, че няма да допуснем труда и усилията на нашите преподаватели, служители и студенти да бъдат поругавани с лъжи и манипулации. Ще се противопоставяме и на всеки опит за посегателство върху академичната автономия, която е гарантирана по Конституция (чл. 53, ал. 4 КРБ)./труд.бг

Свързани новини

Кметът Владимир Москов пожела успех на младите хандбалисти от Гоце Делчев на финалите

vesito

Община Сандански подписа Меморандум за сътрудничество с УНСС

vesito

Председателят на ОбС Андон Тодоров сформира комисия от външни експерти и съветници за пълна ревизия на кортовете при „Бачиново“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.