Новите жители на Банско – дигитални номади

Свободата да избираш къде да живееш, колко дълго да останеш и в същото време да работиш и получаваш достатъчно доходи, за да може да си позволиш да обикаляш екзотични и непознати места по света. Това е дигиталното номадство – начин на живот и работа с лаптоп и багаж в куфар, което все повече набира последователи и у нас. Банско вече се оформя като център на дигиталните номади и привлича хора от всички краища на света.

“За общността на дигиталните номади в Банско разбрах, докато бях в Тайланд, колкото и странно да ви се струва. Реших да дойда и да видя дали мога да остана да живея и работя, и ми хареса. Сега имам две бази, два дома – в Берлин и в Банско. Тук природата е прекрасна, въздухът е чист, всичко е на една крачка, градът е уютен, а хората – приветливи. Харесват ми възрастните, които седят на пейки пред домовете си, винаги ги поздравявам с усмивка и те ми отговарят така.” Това разказва Мирела Симеонова, една от стотиците дигитални номади, които посещават Банско и остават за по няколко месеца. 45-годишната жена е родена в София, но още на 12 г. заминава с майка си в Германия. Завършила е психология, след това е живяла за по-дълго време в Канада, Англия, Япония. От години обича да обикаля различни държави. В Тайланд е била като дигитален номад два месеца, след това и в Малайзия.

Работи дистанционно по онлайн програми за позитивна психология и това ѝ дава възможност да живее на всяка точка на света, където има добър интернет, обособено co-working пространство (т.нар. споделено работно място) и номадска общност. Миналата година е била три пъти в Банско за по няколко месеца. Сега отново е в града, за да избяга от жегите в Берлин. Планира, когато тук пък захладнее, да се премести или на Канарските острови, или в Кения.

“В Кения имам приятели номади, които ме поканиха при тях. Там все повече се откриват коуъркинг центрове, както и във Виетнам, и тези страни стават хитови дестинации сред нас. Всеки месец да се променя мястото, е натоварващо, но през няколко месеца е добре”, допълва Мирела. Тя работи от споделеното офис пространство на програмиста Матиас Цайтлер от Мюнхен, който също е бил дигитален номад, но от 7 г. живее за постоянно в Банско. Създал е първото споделено работно място – голям офис, където заедно работят много хора.

“Идват хора от целия свят – Италия, Германия, Белгия, Израел, Франция, Испания, САЩ, Канада и други страни. Остават по 3, 6 месеца или година. Може би 50-60 души си купиха и апартаменти и живеят по-дълго време”, разказа Цветелина, която е сътрудник на Матиас в коуъркинг центъра. Германецът организира вече няколко години и едноседмичния “Банско номад фест”. Тази година в края на юни в планинския град се събраха над 700 дигитални номади от целия свят. Те имаха работни срещи и презентации, разгледаха красотите на Банско, правиха планински преходи, опитаха местната кухня и се запознаха с възможностите за дистанционна работа и развлечения в градчето.

“Едно от малкото положителни неща от ковид пандемията е, че много хора разбраха, че могат да работят извън офиса от всяка точка на света с лаптоп и бърз интернет. Тогава имаше стремеж да се избяга от големия град, да се отиде някъде на по-спокойно място, дори на село, в планината, стига да има добър интернет. Така и ние се върнахме тогава от София в Банско и решихме да направим коуъркинг офис”, разказват съдружниците Димитър Дурчов и Димитър Вичев. В двата им центъра има обособени работни места за над 230 души. Средно на ден сега работят по 70. Имат хора от Италия, Тайланд, Индонезия, Бразилия, Аржентина, както и от почти всички европейски страни. Дигиталните номади си имат свои комуникационни канали, поддържат връзки, проучват условията и групи от приятели се разбират къде да отидат. Основно работят в сферата на информационните технологии, онлайн обучения, маркетинга и всякакви други професии, които позволяват дистанционна работа.

“Дигиталното номадство тепърва ще се развива, все още тази тенденция е нова за нас. Много фирми на Запад по време на пандемията закриха офисите си, разбраха, че така пестят средства, и дават ваучери на служителите си, така че те могат да пътуват по света като дигитални номади. При нас остават средно по 3 месеца. Има и такива обаче, на които им хареса Банско и решават да живеят постоянно тук, купуват апартаменти”, разказва Димитър Дурчов.

Хит сред номадите сега са Тайланд и азиатските страни, където разходите за живот са по-ниски. В Албания и Косово сериозно вече работят по създаване на условия за привличане на такива дистанционни работници, така че на Балканите скоро може да се появят още горещи точки на дигитално номадство. В Гърция също има такива организирани общности – в Атина, Солун и по някои от островите. Държавата там се ангажира, защото е изчислено, че ако Гърция успее да привлече 100 000 дигитални номади за шест месеца, ще спечели 1,6 млрд. евро. Това е сума, която съответства почти на дохода, генериран от едноседмичния престой на 2,5 милиона класически туристи. Там има и законодателство за дигиталните номади, което дава 50% отстъпка от данъка върху доходите при определени условия и ангажименти.

“Държавата трябва да разбере, че е важно да подпомага привличането на такива хора. В Грузия и Португалия например са въведени дигитални номадски визи за 1 г., има и данъчни облекчения. Изчислили сме, че един номад в Банско оставя между 2000 и 3000 евро на месец, тенденцията е да идват от 700 до 1000 души месечно. Това са приходи и подпомагане на различните бизнеси в града – печелят хотелиери, ресторантьори, сферата на услугите и развлеченията”, допълва Димитър Дурчов. Почти всички чужденци, които са били в Банско по няколко месеца на дистанционна работа, отново се връщат. Някои през лятото, за да избягат от жегите, други – през зимата, за да се радват на снега и да карат ски. Има и такива, които остават със семействата си и децата да живеят постоянно, защото им харесват условията, а някои и стартират собствен бизнес. “Тези, които решават да останат, правят проучване освен за възможност за дистанционна работа и за достъпно здравеопазване и образование.

Когато децата им пораснат, питат къде да ги запишат на училище. За съжаление, установяваме, че нашата образователна система не е позната по света. Не е пригодена за очакванията на тези хора и това е проблем”, казва Димитър Дурчов. В днешно време, когато офисът на много хора е в телефона им, може да се каже, че повечето туристи, които идват в Банско, са в някакъв смисъл дигитални номади.

“Благодарение на технологиите много хора могат да управляват бизнеса си и да упражняват професията си през компютъра. Това им позволява да пътуват и да работят в различни точки по света. Оказа се, че Банско със своите дадености е място, което привлича дигиталните номади по много и различни причини. Броят на държавите, откъдето идват туристи, е около 50. Трудно е да се каже колко са самите дигитални номади, защото те не се идентифицират изрично като такива. Освен това все по-често IT компании пренасят временно част от работата си тук. Има динамика в броя на хората, работещи временно в Банско, но тенденцията е да се увеличават”, коментира и кметът на Банско Иван Кадев. По данни на общината вече има близо 10 споделени офис пространства с различни профили и съпътстващи услуги.

“Думите “номад” и “заселник” може и да си противоречат. Но в категорията на дигиталните номади има хора, които са работили в офис и рутината им е омръзнала, или по време на пандемията се е наложило да останат вкъщи, където пък им е липсвал социалният контакт. Има и много млади хора, които искат едновременно да пътуват и да учат дистанционно. Оказва се обаче, че мнозина от тях наистина решават да останат в Банско по-дълго време. Те не са единствените, които избират нашия град. Много хора идват от други градове и страни да работят в сферата на туризма, търговията и услугите – сезонно или целогодишно. Подпомагаме всички според възможностите на общината и нормативната база в държавата”, допълва кметът.

Кадев е категоричен, че местоположението, природата, въздухът, спокойствието, вкусната храна са достатъчни причини, за да бъдат привлечени дигиталните номади. “Предлагаме изключително атрактивен културен и спортен календар през цялата година, възможности за активен отдих в планината, имаме сигурна градска среда. Тези условия са базата, на която през последните години се създадоха няколко проспериращи споделени работни пространства. Някои от тях са собственост на чуждестранни граждани, които са в активно партньорство с община Банско. Пряко или косвено, всеки човек, дошъл тук – за кратко или по-дълго, допринася за приходите в общината, благодарение на което пък ние, от своя страна, създаваме по-добри условия”, казва кметът.

/в.24 часа. бг/

Свързани новини

Открит урок по йога за деца в Благоевград

vesito

Нов четиризвезден хотел в Банско

vesito

Благотворителен концерт „Помогни без причина!“ в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.