Николай Шушков: Битката за паркоместа в Благоевград се превръща в социален, дори криминален проблем

Трябва да се реши сериозния проблем с паркирането, битката за паркоместа има потенциала да се превърне в социален, дори криминален проблем. Общинското дружество „Паркинги и гаражи“ обслужва само себе си,  не се спазват строителните норми. Моето решение е просто:  в кварталите, на входа и изхода на Благоевград ще се изградят няколко големи буферни паркинги и хората, оставили колите си там, ще бъдат обслужвани с безплатна автобусна линия.

Това решение на тежкия проблем с липсата на места за паркиране в кварталите предлага независимият кандидат за кмет Николай Шушков, който е номер 74 в бюлетината. Той се срещна с жители на кварталите „Еленово“, „Бялата висота“ и „Грамада“, пред които отново се ангажира с  икономическото възстановяване и развитие на града. Той поясни, че без модерна индустрия, щадяща природата, която да осигури добро заплащане на хората,  не може да има просперитет на общината. Така ще дойдат и повече средства за хората, за дейността на общината, за градската среда, за инфраструктурата, вкл. оправяне на тротоарите, и за културни и социални дейности. Това от своя страна, според Шушков ще задържи и младите хора в региона. „Благоевград има добра училищна структура, дава качествено образование, но липсва връзката с нуждите на пазара на труда. Само един завод в общината инвестира в дуално обучение.

Жителите на „Еленово“, „Бялата висота“ и „Грамада“ се интересуваха и от развитието на големите проекти в региона като АМ „Струма“ и забавения строеж на ГКПП „Станке Лисичково“. „Преди почти 30 години направихме един от най-добрите проекти в България, но строителството започна едва сега. Макар и с доста променен проект, пунктът ще даде възможност за преминаване на по-голям брой превозни средства и граждани. Това успях да го реализирам като областен управител. Надявам се следващото лято пунктът да е готов и да имаме съвременен европейски митнически пункт, а това пряко касае Благоевград. Защото видът, в който е сега, е срам за всеки един от нас като българин“, категоричен бе Шушков.

Той наблегна и на нуждата да се активизират контактите със съседна Република Северна Македония. „Имахме добри традиции  и партньорство с Щип, забрави се и това. Натрупаните през годините проблеми с Македония са много, но трябва да  ги решаваме по пътя на диалога, вместо да прекъсваме контактите на всякакво ниво. Община Благоевград няма свой партньор от другата страна на границата. А по европейската програма за трансгранично сътрудничество „България –Македония“ има възможности, които могат съвместно да се реализират.

Хората поискаха решение с подлез или надлез към кв. Грамада. „Детството ми е минало в блока на Мототехника, който е точно на ж.п прелеза  към Грамада. Майка ми и сега живее е там. Виждам постоянните задръствания. Решението с подлез е тежко. Ще се консултирам със специалисти, но според мен входът на Благоевград към главния път Е 79 трябва да се реши с кръгово движение  и да се прехвърли ж.п. линията с надлез, който да слиза в кв. “Грамада“. Това обаче експертите ще кажат дали е възможно, а и да се копае под ж.п линията означава да се спре движението. Освен това част от пътя е собственост на АПИ, другата е общинска, а преминаването – на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Трите ведомства трябва да намерят общ език. „Грамада“ е голям квартал, с много превозни средства, въпросът трябва да се решава спешно“, каза Шушков.

Жителите на „Бялата висота“ пък поставиха проблема с липсата на достатъчно детски градини и неуредения градски транспорт. Те поясниха, че автобусните спирки са им далече и неудобни, а в кв. Ален мак има една детска градина и една детска ясла в 4-ти блок, което е неудобно и за живеещите там, и за децата.

„Поне три нови детски градини трябва да се построят“, отбеляза Шушков и допълни: „Има проекти, средства са били заделени, но сегашният кмет не е предприел нищо. Ще направя анализ на проектите, дали са актуални и дали отговарят на съвременните изисквания. Ще се определят и терените. Детски градини ще бъдат изградени – при вас и в кв. Освобождение е най-належащо“, каза Шушков.

 

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=HwL0wFadlMA

Свързани новини

Община Сандански спечели проект за доставка на три нови електробуса!

vesito

Свещеник стана“ будител на годината“ в Санданско

vesito

Гласът на Пирина – Любимка Бисерова с концерт в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.