Народно читалище „Братя Миладинови 1936“-с. Микрево, реализира дейности по проект „Живото културно наследство на две нации на една сцена“

Народно читалище „Братя Миладинови 1936“-с. Микрево, община Струмяни, реализира дейности по проект „Живото културно наследство на две нации на една сцена“ по програма ИНТЕРРЕГ България-Северна Македония!
В рамките на дейност – „Участие на фолклорни състави от Народно читалище „Братя Миладинови 1936“-с.Микрево в „Празника на община Конче” в РС Македония, взеха участие самодейци и народни изпълнители от община Струмяни, ръководени от г-н Любомир Марянски – хореограф и режисьор и г-н Кирил Гегов – музикален ръководител. Те взеха участие с празничната концертна програма в традиционния „Празник на Община Конче” – културно събитие, което се проведе на 08.07.2023 /събота/ в местността над езерото Мантово в района на град Конче, Република Северна Македония.
Участието на българските фолклорни групи и състави имаше за цел да популяризира нематериалната културна идентичност на област Благоевград, чрез което да се повиши интереса на местните жители и гостите на региона към българската културна съкровищница и нематериалното ни културно наследство.
Събитието „Празник на община Конче” традиционно се организира всяка година от създаването на общината през 2006 година. Мероприятието е посветено на религиозния празник „Петровден”.
Тази година събитието се проведе в два поредни дни с богата културно-развлекателна програма. Бяха представени изпълнения на фолклорни групи, инструментални изпълнения, поезия, комбинация от различни песни, танци и дейности, които представят традицията и духа на местното население, природните и културно-историческите красоти, единството и мулти-културата в една малка община, каквато е Конче. Част от празника премина под надслов „Вечер на българската култура“.

Свързани новини

Благоевград посреща състезатели от различни държави в XIX международен турнир по спортна гимнастика „Любчо Солачки“

vesito

Пътуващо кино гостува в Банско с 5 филма

vesito

Обособяват нови зони за строителство заради растящото инвеститорско търсене в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.