НАЙ-ГОЛЯМАТА ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА В БЪЛГАРИЯ – ФЕЦ ВЕРИЛА, ВЕЧЕ Е В ЕКСПЛОАТАЦИЯ
Чрез соларния парк Електрохолд Трейд ще осигури енергия за Yettel и CETIN през следващите 10 години  

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България – ФЕЦ Верила (123 MW), беше официално пусната в експлоатация днес.

Чрез нея Електрохолд Трейд  ще захранва Yettel и CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, след като двете страни сключиха PPA договор. Това е най-големият корпоративен PPA в България до този момент.  Той  ще  обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

Електрохолд Трейд е най-големият лицензиран търговец на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната – Еврохолд.  Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN – един от големите доставчици на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

Инвестицията във ФЕЦ Верила е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е проектната компания „Белозем солар парк 3“, сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в Еврохолд. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

ФЕЦ Верила е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението й на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като  Кюстендил и Благоевград. Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7%* от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната.  Екип от над 200 експерти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което стартира през септември 2022 г.

Инвеститор е проектната компания „Белозем солар парк 3“. Равноправни партньори в нея са Ес Солар и Сизиджи, чиито собственици са съответно мажоритарните акционери в Еврохолд и собствениците на 360 Енерджи, която развива и управлява успешно енергийни ВЕИ проекти в България и региона в последните 12 години.

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ Верила присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и  кметът на гр. Дупница инж. Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса. Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо.

Свързани новини

Край с „К’во пра’им с’я“: Въоръжават МВР с 13 500 бодикамери

vesito

ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЕЛЕКТРОХОЛД НАВЪРШИХА 10 ГОДИНИ
Чрез тях са разгледани над 11 000 сигнала и казуса

vesito

Какво ще е времето днес?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.