Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще поздрави военнослужещите от контингента, участвал в оперативния резерв в Косово и в Босна и Херцеговина

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще поздрави военнослужещите, участвали в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Това ще се случи на тържествена церемония по посрещане на контингента днес от 11 часа на площад „Македония“ в Благоевград, съобщиха от Министерството на отбраната.

На нея ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Красимир Кънев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. На церемонията военнослужещи ще бъдат наградени от министъра на отбраната и от командира на СКС.

Контингентът е в състав над 100 военнослужещи от военните формирования на Сухопътните войски, основно от състава на Трето бригадно командване – Благоевград. Помощник-национален командир на контингента и командир на националния поддържащ елемент беше подполковник Станислав Цонев от СКС.

По време на участието си в оперативния резерв на Операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) българските военнослужещи изпълняваха задачи за подпомагане на усилията за възстановяване и поддържане на сигурността в Косово – патрулиране, охрана на административни сгради и поддържане на сили за бързо реагиране.

Със своя Резолюция от 10 юни 1999 г. Съветът за сигурност на ООН стартира операция KFOR със задачи, целящи незабавно прекратяване на насилието и репресиите в Косово, изтегляне на сръбските военни, полицейски и пара-военни формирования, разполагане на ефективно международно присъствие със значително участие на НАТО със сили и елементи за командване и управление, създаване на временна администрация, безопасно и свободно завръщане на бежанците, разоръжаване на Армията за освобождение на Косово (АОК), и създаване на условия за икономическо развитие на кризисния район, сочи информация на сайта на Министерството на отбраната.

На 12 юли 2004 г. Съветът на Европейския съюз прие Съвместно действие за предприемане на военна операция „Алтея“ (EUFOR „Althea“) в Босна и Херцеговина, след прекратяване в края на 2004 г. на ръководената от НАТО операция SFOR, осигуряваща прилагането на Дейтънските споразумения. „Алтея“ се осъществява под командването на ЕС при използването на способности и средства на НАТО на основата на механизма „Берлин плюс“.

/МК/

Свързани новини

Лятно кино под звездите в Гоце Делчев

vesito

Ужас край Якоруда! Починал мъж на релсите на теснолинейката

vesito

Село Илинден се готви трескаво за предстоящите летни празници

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.