Методи Байкушев: Община Благоевград e в тежко финансово състояние, стартирам план за стабилизирането й

Община Благоевград се намира в тежко финансово състояние, стартирам план за стабилизирането й. Това съобщи по време на първата си пресконференция вчера кметът на Благоевград Методи Байкушев. Установена е сериозна липса на средства по три текущи проекта – 6 786 000 лева  – преведени от държавата целеви средства за 3 обекта, които не са изпълнени. Те са: за свлачището по пътя за м. Бодрост – 4 269 000 лева, за обновяването на сградата на Камерна опера – 524 000 лева. за изграждането на ул. „Промишлена“ – липсват 2 млн. лв. от преведените от държавата 3,5 млн. лева. 1,5 млн. лева са платени авансово на строителя, който в момента е спрял строежа по неясно какви причини. Предстои да се анализират платежните документи за изразходваните средства и напредъкът по трите проекта.

Община Благоевград има огромни дългове към банки – към 31-ви октомври 2023 година те са 17,5 милиона лв. По сметките на Общината към днешна дата има едва 480 000 лв., а до края на м. ноември трябва да се разплатят за местни дейности и разплащане със СИК-овете 4 352 000 лв., от които държавата е превела 1.3 млн. лв. за проведените избори. Очакваните приходи от местни данъци и такси до края на 2023 г. са около 3 млн. лева, средствата, необходими, за да може Община Благоевград да функционира нормално до края на годината са 7 млн. лева.

Кметът Методи Байкушев подчерта изрично, че средствата за държавно делегираните дейности – заплатите за училища, детски градини, здравеопазването, отбраната и сигурността са осигурени. В следващите дни той  ще отправи покана за обществено обсъждане за външно финансиране, което се налага, за да се посрещнат разходите на Общината, част от които са над 1 100 000 лв. задължения към доставчици на Общината. Сериозни проблеми има с два проекта – изграждането на Анаеробната инсталация и доставката на превозни средства, свързани със системата. Срокът за изпълнението им е до края на 2023 г., спазването му е под сериозен риск, възможно е да бъдат загубени пари по ОПОС. Кметът Байкушев и екипът му работят по план за преодоляване на тази ситуация и стабилизиране на Общината. Част от него насрочената за утре работна среща в Министерство на финансите.

Свързани новини

Община Гоце Делчев проведе публични обсъждания на подадени концепции за интегрирани териториални инвестиции

vesito

По повод предстоящия празник на българската полиция – 8 ноември в ОДМВР-Благоевград гостуваха ученици от три училища в Благоевград

vesito

Традиционен събор събира стотици в Огняново за Голяма Богородица

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.