Международен ден на ромите в Разлог

Международен ден на ромите в Разлог – празник на равнопоставеността,
на спортните постижения на младите в състезания „Не на дрогата!“,
огромно хоро и веселие. На 8 април ромите в община Разлог се присъединиха с уникален празник към ромите в света. Празник на солидарността им към ромската общност, но и празник, който припомни нацисткия режим Холокоста срещу ромите. Празник – поклон пред близо половин милион жертви-роми в лагерите на смъртта. Празник, обединител и вдъхновител от ромското знаме, символизиращо синьото небе и зелената трева, и червеното индийско колело (чакра) по дългия път на ромите по света… На 8 април, площадът на квартал „Нов път“ в Разлог побра в прегръдката си и млади, и стари, дошли да се повеселят на организирания празник от община Разлог и читалището в квартала.
Гости на празника бяха кметът на община Разлог Красимир Герчев и неговите заместници: инж. Гергана Костова, г-н Славчо Фарфаров и г-н Христо Зайков. С „Джелем, джелем“ („Бродих, бродих“), с химна на ромите, изпълнен от талантливи музиканти от Република Северна Македония, започна празничната програма. Кметът на община Разлог Красимир Герчев поздрави всички с международния ден на ромите, припомни тъмните времена на Холокоста и пожела здраве, мир и благоденствие за всички роми в България и по света. И награди десетките участници в спортните състезания на децата от общинските училища на квартал „Нов път“, организирани от читалището в квартала и община Разлог. В игрите по народна топка, надпревара с чували, дърпане на въже и пълнене на чаша с вода с лъжичка са участвали два отбора: „Банички“ с капитан Румяна Михайлова и „Барбери“с капитан Александър Александров, като отбор „Барбери“ печели всички игри безапелационно и получи грамота и златни медали за всички участници. Най-добри в игрите „Бързи, смели, сръчни“ са Румен Иванов, Стела Малинова, Николай Георгиев, Александър Александров. В арт състезанието за най-красива рисунка на тема „Ромски бит и традиция“ бяха отличени Иван Лазаров, Делиян Борисов и Ангело Циков, съответно с първо, второ и трето място. В спринта на 100 метра за малките първо място печели Иван Лазаров, на второ е Костадин Циков, на трето – Румен Циков.
В спринта на големите най-добър е Християн Маринов, втори – Искрен Сергеев, трети – Марин Маринов. Най-добър футболен отбор и златните медали при малките печели отборът „Атлетико Нов път“с капитан Давид Сергеев, със сребърни медали се окичи отбор „Пирин“ с капитан Асен Асенов. Най-добър вратар при малките е Марин Маринов, най-коректен играч – Марин Михайлов, най-активен играч – Божидар Минков. Златната купа при големите грабна футболният отбор „Мадара“ с капитан Стефан Димитров, сребърни медали спечели отборът „Атлетико нов път“ с капитан Давид Сергеев. Димитър Петров печели приз за най-техничен играч при големите футболисти, Кристиян Георгиев – най-добър вратар, за вкарани осем гола – купа „Златна обувка“ получи гол- майсторът на турнира Искрен Сергеев. Много и заслужени аплодисменти получиха децата-участници в състезанията. Празникът продължи темпераментно така, както и започна. Ромите в Разлог се присъединиха по нестандартен и красив начин към ромите в света, верни на посланията на празника: ,Джелем, джелем! Нас ни има, тук сме, гордеем се със своя език, култура и идентичност и ще бъдем фактор за нашите общества!”
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение

Свързани новини

Броени часове остават до първата от трите джаз вечери под открито небе в Благоевград

vesito

Методи Байкушев ще поиска предсрочно пускане на движението по моста за село Покровник

vesito

„Рено“ блъсна пешеходец в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.