МБАЛ – Благоевград в готовност да разкрие нови ковидни легла, броят на заразените след празниците опасно расте

МБАЛ – Благоевград е в готовност да разкрие допълнителни ковидни легла за болните. „Не е изключено това да се случи в рамките на деня, тъй като днес имаше много хора за изследвания с PCR тест и пред рентгена. В инфекциозно, вътрешно, УНГ и в ковидния сектор на хирургията е пълно с болни с коронавирус, предвиждаме да отворим неврологично за ковидни паценти”, съобщи за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Александър Костов.

За времето от 29 декември до 3 януари са хоспитализирани 41 болни с Ковид-19, като само 10 бяха приети завчера. „Днес имаше доста изследвания за Ковид-19 с PCR тестове. От първите 96 проби 47 са положителни”, заяви шефката на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

Над 300 изследвания са направени вчера в една от частните лаборатории, като положителните проби там са 11% . Сред заразените има преболедували и ваксинирани, каза д-р Ялчева. На фона на надигащата се нова ковидна вълна доставката на безплатни антигенни тестове за лабораториите от РЗИ не е възстановена, което доведе до повишаване на цената им.

„Бързите тестове доскоро бяха 10 лв., като тази цена поддържахме и след изчерпване на безплатните тестове, но вече ги предлагаме на 15 лв.“, добави  д-р Ялчева. В други лаборатории цената бе вдигната на  30 лв. още преди Коледа.

Освен нарастване на ковидните изследвания, през последните дни има значителен ръст и в броя на ваксинираните. „Повечето, които идват за имунизация, са за бустерна доза. За момента все още няма интерес към детската ваксинация. Очаквам, че след като преминат празниците през януари, ще направим първите детски ваксини”, каза педиатърът д-р Дафина Тачова, чиято групова практика е една от трите в областта с право за имунизация на деца срещу коронавирус.

140 са новите случаи на Covid-19 в област Благоевград за едно денонощие към вчерашна дата, а заразната заболеваемост е 356 на 100 000 души население за 14 дни, показва справката на РЗИ – Благоевград.

Лицата, поставени под домашна карантина, са 1164.

Общият брой на поставените ваксинации е 129 794, като

със завършен ваксинационен курс са 67 931, 8877 са бустерните дози. Поставените ваксини в понеделник са били 292.

Броят на заетите легла за неусложнени случаи в болничните заведения в областта е 168. Заетите легла за интензивно лечение са 7.

Свободните легла са 164 за неусложнени случаи и 18 за интензивни случаи. Това е временна картина на разпространението на заразата, тъй като ситуацията е изключително динамична и се променя за часове.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Разследват престъпна група за трафик на културни ценности

vesito

Кметът на община Струмяни с поздравителни адреси по случай „3-ти Декември- Международен ден на хората с увреждания“

vesito

Болестта напредва! Нови 12 случая на коронавирус в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.