Македонците чакат четвърт век България да построи ГКПП „Клепало“

Строящият се от края на миналия век граничен пункт „Клепало“ между България и Северна Македония ще е готов през 2030 г., съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Граничният пункт трябва да свърже градовете Струмяни и Берово. Проектът е болна тема за Северна Македония, тъй като западната ни съседка построи пътя и пункта до границата преди четвърт век. България пък непрекъснато обещава, че ще го направи, но това не се случва. Преди две години македонската страна получи обещание, че пунктът ще е готов през 2023 г.

Сега новото обещание от българска страна е това да се случи до 2030 г. Това е най-големият проект по трансгранично сътрудничество, който се изпълнява през настоящият програмен период 2021 – 2027 г. Инвестицията възлиза на над 11 милиона евро. През тази седмица имаше среща между МРРБ и Министерството на местното самоуправление на Северна Македония.

„След четвърт век стартираме изпълнението на този дългоочакван проект. Надявам се във всички фази той да бъде съпътстван с експертност и професионализъм, както досега, и да не позволяваме на емоциите да го забавят“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, цитирана от МРРБ.

„За мен това е мост, който ще става все по-необходим и важен, за да свърже по още един начин местните общности от двете страни на границата. Инвестицията е необратима и за нея имаме изцяло осигурено финансиране – както европейско, така и национално. Тя неслучайно е избрана за стратегически проект по програмата ни“, допълни тя. В срещата са участвали областният управител на Благоевград Мария Димова и Вулнет Арифи, началник-отдел в Министерството на местното самоуправление в Северна Македония. Бенефициенти по проекта са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление на Република Северна Македония.

Две фази

Реализацията на проекта е разделена на две фази.

Първата е планирана да приключи през 2026 г., Дотогава ще се извършват подготвителни дейности, свързани с планиране, проектиране и избор на изпълнители. Във втората фаза на проекта ще се реализират строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс. Тя трябва да приключи до 2029 г.

Проектът

На българска територия ще се изградят няколко сгради и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите конструкции и съоръжения. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и използването на енергоефективни материали. Ще се обърне специално внимание и на опазването на богатата околна среда в региона, тъй като обектът попада в зона „Натура 2000“. Инвестицията е обявена за национален обект“, за да се осигури нейното по-бързо изпълнение. По този начин се прилагат облекчени административни процедури. Очаква се броят на преминаващите границата между България и Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт. / Mediapool.bg

Свързани новини

Поклон пред делото на Гоце Делчев! Благоевград отбелязва 121 години от смъртта на великия български революционер

vesito

Бачево разгаря живите въглени на българщината на най-големия си празник – Тодоровден

vesito

Банско триумфира в канадската борба

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.