Кюстендил тържествено отбеляза 146 години от Освобождението на България

Стотици жители и гости на града се включиха в тържественото отбелязване на Националния празник на България на площад „Велбъжд“ в Кюстендил.
По-специален и красив направиха празника кандидатките за титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2024 г., които раздадоха над 1 000 трибагреника в центъра на града
Честванията за 146-ата годишнина от Освобождаването на България започнаха с издигане на националния трибагреникпод звуците на Професионалния духов оркестър на Община Кюстендил
Официалната церемония продължи с тържествен рецитал и поднасяне на венци и цветя на паметника „Булаир“.
Почит пред героите на България отдадоха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, депутатите Христо Терзийски и Георги Стамов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметовете Росица Плачкова, Кристиян Иванчов, Венцеслав Терзийски и Бойко Клечков, общински съветници, областният управител инж. Александър Пандурски, зам. – областният управител Мария Зарева, представители на Архиерейско наместничество Кюстендил, на политически партии и организации, много граждани.
Кметът инж. Атанасов се обърна към жителите на Община Кюстендил с думите:
„3-ти март е знак за надежда! Ден на пролятата кръв на нашите деди за Освобождението на България! Ден на Раковски, на Ботев, на Левски и на всички възрожденци, дали живота си за България! Ден, чакан повече от 500 години! Ден, благодарение на който можем да се наречем свободни и да имаме свободен избор! Ден, в който България се е освободила от турско робство!
Пожелавам на всички българи, независимо къде са по света, да бъдат живи и здрави, да се гордеят, че са българи, да не се притесняват да казват, че сме били под турско робство допреди 146 години! Бъдете здрави!“ , заяви инж. Атанасов.
”Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Деня на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която текат подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца.
Преклонението пред подвига на предците ни обаче няма стойност, ако не го съчетаваме с размисъл за бъдещето“, се каза в тържественото слово.
Програмата продължи с концерт на космическата Валя Балканска и гайдарите Петър Янев и Стоян Янев, които просълзиха и изправиха на крака кюстендилци. Изви се голямо и красиво празнично хоро, в което се включиха десетки кюстендилци.
Община Кюстендил благодари на голямата българска певица Валя Балканска и на гайдарите Петър Янев и Стоян Янев, които ни подариха един прекрасен концерт за най-българския ден. Община Кюстендил благодари на Клуб „Традиция“ към НЧ „Владимир Заимов“ Кюстендил, на кандидатките за титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2024 г. и на всички участници, които днес станаха част от честванията, посветени на Трети Март!
Може да бъде изображение с 10 души
Може да бъде изображение с 11 души
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 5 души и дирндъл

Свързани новини

Театър „Искри и Сезони“ гостува в община Струмяни

vesito

ВиК-Благоевград с важно съобщение!

vesito

Кметът Байкушев и експерти проведоха информационни срещи във връзка със санирането

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.