КОМУНИЗМЪТ СИ ОТИВА: Фалира горското стопанство на Тато

Една от обичаните ловни резиденции на Тодор Живков – „ Търсава “ край Ябланица, е хлопнала кепенци. Хижата е била издигната единствено за една година по повеля на някогашния Първи през 1980-а. Към днешна дата не действа, тъй като била на загуба. Тя е била продадена на частен притежател през 2016 година След това е изработен забележителен ремонт, само че макар вложените средства по този начин и не излязла на облага. В момента не посреща посетители макар отличното си местонахождение и чудесните благоприятни условия за отдих и лов, които предлага.
Резиденция „ Търсава “ се простира на към 5000 хектара. Към нея принадлежат и две езера, подобаващи за лов на риба, които са били разполагаем на почиващите когато и да е. В региона при естествени условия се развъждат животни, които са предмет на ловджийски туризъм. Именно биоразнообразието преди време привлякло запаления авджия Тодор Живков в региона. За задачите на ловния туризъм по негова концепция там са били построени специфични уреди, предоставящи на ловуващите отлични условия за наблюдаване и отстрел на другите типове дивеч. Самата постройка е със застроена повърхност над 2 хиляди квадрата. Разпростира се на три равнища – партер, първи и втори етаж. Посрещала е своите посетители в 5 жилището, 4 двойни стаи и 2 туристически спални с по 9 кревати всяка.

Истински социалистически разкош

Два от жилищата са обзаведени с камини, а баните в тях са извънредно огромни, оборудвани с вани, душ кабини, умивалници и тоалетни. Те са били употребени персонално от Тодор Живков и най-приближените хора от дружинката му. Както в жилищата, по този начин и в останалите стаи обзавеждането е неповторимо, направено главно от дърво, и е съхранено от епохата на социализма. По стените пък и до момента прашасват десетки ловни титли. До резиденцията се стига по естествен пристъпен през цялата година път, а има и построен паркинг за улеснение на гостите, който към този момент пустее, написа “ Ретро „.

Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков – Търсава“

Преди да затвори порти, хижата е била посещавана главно през уикендите. Цените били алегорични, само че все пак напорът не бил огромен. Стопаните се опитвали да притеглят клиентела и в ресторанта, който има панорамна тераса с панорама към връх Мургаш, фолклорна стратегия и богато меню, само че и тази тактика не сработила. Подобна е ориста на множеството резиденции на Тодор Живков. Част от тях се разрушават и са в плачевен тип, превърнати в свърталища на бездомни и наркомани. Други пък са изплатени и работят като хотели или приюти и санаториуми. Трети се употребяват като имения. Такъв бе казусът с резиденция „ Аглика “ в полите на Витоша, където Васил Божков от време на време живееше, преди да стартират правосъдните му проблеми и тя да му бъде отнета от страната./ Източник: lupa.bg

Свързани новини

Отведоха за разпит в полицията управителя на Тубдиспансера д-р П. Георгиев

vesito

Бившата зам. кметица на Благоевград Хр. Шопова строи къща върху отнетия скандално в мандата на Ат. Камбитов парцел на баскетнационала Б. Младенов на Баларбаши

vesito

Задържаха най-известните бракониери в Средногорието (обзор)

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.