Кметът на Разлог Красимир Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Разлог и Банско трябва да бъде реализиран

Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран
„Преносният газов оператор в лицето на „Булгартрансгаз“ да преразгледа обновения Десетгодишен план за развитие на мрежата.“- така призовах на днешното обществено обсъждане на десетгодишния план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ за периода 2024 – 2033 г., който беше дискутиран в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Причината – поредното отлагане на изграждането на газопровода до Банско и Разлог, този път до 2028 г. Припомних, че с решение на Министерския съвет от 2018 г. този обект е обявен за национален и от национално значение като обърнах внимание, че община Разлог е предприела съответните действия за построяването на газопроводното разклонение и при реализирането на този проект потреблението на природен газ ще бъде голямо. Обезпокоително е, че в настоящия десетгодишен план на „Булгартрансгаз“ за преносния газопровод с автоматична газорегулираща станция (АГРС) до Банско и Разлог не е взето инвестиционно решение, като периодът на планираните средства е между 2025 – 2028 г. Солидарност с моята позиция изразиха зам.- кметът на община Банско Георги Доневичин и представителите на Българската асоциация Природен газ.
Председателят на КЕВР Иван Иванов сподели, че проектът е включен в плана на газовия оператор, но за разлика от досегашните десетгодишни планове, които са отлагали с по една година реализацията му, сега се заявява, че реализацията му се отлага до 2028 г. Заместник-кметът на Община Банско Георги Доневичин попита каква е причината този проект да бъде обявен за неефективен, като посочи, че според него е най-екологичният. Изпълнителният директор на „Овергаз Мрежи“ Анна Прешелкова настоява КЕВР да упражни всички дадени по закон правомощия и регулаторът да задължи „Булгартрансгаз“ да изпълни планирания отдавна и неизпълнен газопровод до Банско и Разлог. Председателят на КЕВР Иван Иванов попита какъв е смисълът на обсъждането на тези десетгодишни планове, след като газовото отклонение за Банско и Разлог е било включено още в плана на „Булгартрансгаз“ още през 2012-2013 г.
„Ако се гледа десетгодишният план, 10-годишен срок да бъде даден на този газопровод, той вече трябваше да бъде реализиран“, акцентира Иванов. Той не вижда аргументи за поредното отлагане на проекта. Според него нереализирането на този проект нанася вреда на един от най-силно развитите туристически региони на България. Закритото заседание, на което КЕВР трябва да одобри десетгодишния план, ще се проведе на 31 юли.
снимка: bta

Красимир Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Разлог и Банско трябва да бъде реализиран

Свързани новини

Община Петрич събра и извози над 25 тона изхвърлени автомобилни гуми

vesito

Лятна академия за децата на Благоевград отваря врати от 17 юни

vesito

Приключиха успешно още два проекта на Исторически музей – Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.