Кметът на Дупница Първан Дангов със сигнал до Районната прокуратура за незаконни ВиК отклонения

Кметът Първан Дангов пусна сигнал до Районна прокуратура – Дупница, за всички незаконни отклонения на територията на общината. „Това са потребители на ВиК услуги, присъединени незаконно без да имат измервателни уреди на водопроводи, извършени със знанието или незнанието на ВиК – Дупница. Зная за поне 10 такива обекта и ще изискам прокуратурата да възложи проверка, защото по смисъла на Наказателния кодекс да крадеш вода е престъпление, алармира на пресконференция кметът на града Първан Дангов.
Съобразно решението на ОбС-Дупница от миналата седмица за откриване на процедура по избор на наемател на сградата на ВиК, със заповед на кмета Първан Дангов, от днес ще бъде назначена комисия, която ще организира провеждането на конкурса. „Ако има някой съмнения, че кмета не изпълнява решенията на ОбС – Дупница, нека тези съмнения бъдат разсети в публичното пространство. Предпочитам оттук нататък да не говорим затова, че водата в Дупница идва от планината и затова трябва да бъде 95 ст., например. Когато водата идва от планината, всеки е свободен с тубичка да отиде и да си напълно от кладенчето, да пие кладенчова вода, а да не разчита на водопроводи и чешми, само че това време е отминало“, обяви още на брифинг кметът на Дупница. Като втора тема той представи организирането на изборите 2 в 1. Администрацията в Дупница ще се подготви с всичко необходимо по отношение обезпечаването на нормалното протичане на предизборната кампания, работата на администрацията в самия изборен ден и ресурсното осигуряване на СИК.
„Нека знаят нашите съграждани, че Районната избирателна комисия се намира в Кюстендил. Вече квотите за политическите партии са определени. Радвам се, че областният управител е провел консултации и има съгласие сред политическите партии за представителството и индивидуалния състав на РИК. С голямо неудовлетворение констатирам, че са разлепени плакати на една политическа партия на публични места, включително и на стената на Градската градина и на временните огради пред паметника на Жельо Демиревски. Политическата партия си е позволила, далеч преди стартирането на предизборната кампания, тези плакати да ги постави. Още днес е направен констативен протокол и ще изпратя писмо до представителството на тази партия да бъдат така добри и да почистят плакатите“, заяви Дангов.
Кметът посочи, че ще бъдат премахнати от фасадата на Общината и разлепените некролози. „Оттук нататък ще се следи да не се случва това по ел. табла, дървета и огради. Ще се стремя да има ред и в това отношение. Искам центърът на града да бъде в приветлив вид за гостите“, обобщи Първан Дангов. Той не подмина и темата от вчерашния ден, свързана с премахването на опасни дървета от центъра на града.
„Съжалявам, че има такава истерия и във фейсбук пространството, но ще кажа едно – ако някой мисли, че аз съм заспал с едни мисли и съм се събудил с други, очевидно не ме е преценил. Припомнете си през месеците ноември и декември м.г. заради обилните снеговалежи колко далекопроводи и жици бяха прекъснати, заради падналите дървета. Казах ли тогава, че в Дупница не е извършвана санитарна сеч през последните 20 години – казах го. Анонсирах, че ако ние не започнем да се справяме с този проблем професионално, с архитекти, ландшафни специалисти, които да ни съветват как да окастрим короните на дърветата, ще бъдем твърде закъснели. Забавихме се със сезона на пролетно кастрене, тъй като сезонът тръгна по-рано. Казах тогава, че искам града да има нов облик, по отношение на зелената система и цветята. Реализираме в момента проект на ГЕРБ, а одобрението е дошло преди около 20 дни. Стойността на проекта е около 500 хил. евро за зелените площи на града. Препоръките, които съм отправил на предишни пресконференции са факт“, коментира кметът.
Той уточни, че високи дървета не се засаждат около сгради. Препоръките на ландшафния архитект са били пространството пред сградата на общината, да бъде запълнено с цветя.
„Вчера не е направено нищо незаконно, има протокол, съставен от служители на администрацията и броя на дърветата. Кое е по-голяма ценност – човешкият живот или живота на едно дърво? Ако от силния вятър дърво падне върху вас, кой ще е виновен?“, попита Дангов, цитирайки поговорката, че „Криво дърво можеш да изправиш, крив човек не можеш да изправиш“.
Той припомни и финансовото състояние на Общината при встъпването му в длъжност. На 9 ноември Общината е имала задължения в размер на 14 млн. лв. по Закона за управление на отпадъците, а средствата ,които се разходват по вида дейност, включват и окастряне на дърветата.

Свързани новини

Спират водата на улица в село Слащен

vesito

Ученичка от Гоце Делчев представи своя самостоятелна изложба „През релсите на живота“

vesito

Министърът на земеделието и храните – Кирил Вътев откри официално двудневния Земеделски форум в Сандански

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.