Кметът на Банско участва в работна среща за реформа в управление на отпадъците

Кметът Стойчо Баненски участва в работна среща на кметовете от Сдружението на Югозападните общини, чиято основна тема беше преодоляването на проблемите при въвеждането на новия модел за определяне размера на такса „битови отпадъци“/ТБО/.
Представителите на над 20 местни администрации дискутираха прилагането на модела на новите план-сметки за чистота и местните наредби за ТБО, който ще доведе до сериозно увеличение в размера на таксата във всички общини. Наложително е цялостно преразглеждане на управлението на отпадъците за постигане на баланс, смятат кметовете. Всички общини дофинансират средствата за чистота, въпреки високия процент събираемост на местните данъци и такси.
Представителите на местната власт споделиха мнение, че държавните структури се дистанцират от реформата в управление на отпадъците, но те са длъжни да кажат истината на гражданите за предстоящата трансформация в сферата на управлението на отпадъците.
Кметовете обърнаха внимание, че е нужно всички участници в процеса на управление на отпадъците да поемат своя дял от ангажимента към обществото. Те подчертаха, че въвеждането на модела „замърсителят плаща“ при определянето на таксата „битови отпадъци“ е трудна задача за всяка община поотделно и процесът е немислим без подкрепата на държавните институции.
Със заповед на кмета Стойчо Баненски, в Община Банско преди два месеца бе създадена работна група, която извършва анализ на количеството и вида на битовите отпадъци на територията на общината. Тя има за задача да прецени вариантите за определяне на ТБО и да даде предложение за необходимите промени в системата за управление на отпадъците на територията на община Банско.

Свързани новини

ВиК-Благоевград преминава към нова виртуална „IVR“ централа за получаване на телефонни обаждания

vesito

Разследват внезапната смърт на преподавател в ЮЗУ

vesito

Община Петрич изпълнява проект, който ще помогне за развитието на античен град Хераклея Синтика като туристическа дестинация

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.